Регистрация

Руснаците са заклети месоядци

06 Aug 2018   /   nina123   /   Видяна: 1181
Руснаците са заклети месоядци

Само 1% от пълнолетните руснаци смятат веганството за полезно.

 

Вегетарианството и неговите крайни форми като веганство и суровоядство (повече за видовете вегатарианци четете ТУК) се превръщат в модерен начин на живот за редица европейци и американци, които смятат, че хапването на меса и животински продукти е вредна отживелица. И докато всеки 10-и европеец е на мение, че мръвките са храна за хищните животни, то на изток от България нещата стоят по друг начин.

 

Само 1% от руснаците смятат, че животинските продукти са вредни за тялото, показва изследване на Всеруския център за проучване на общественото мнение, цитиран от БГНЕС. Мнозинството твърди, че без мръвка на масата не сяда, а месото е полезна и нужна на тялото храна, която отгоре на всичко е и много вкусна.

 

Проучването е направено сред 1000 души на възраст над 18 години. 35% ОТ АНКЕТИРАНИТЕ ОБЯВЯВАТ ВЕГЕТАРИАНСТВОТО ЗА ВРЕДНО. Някои от тях споделят, че ограничаването в консумацията на месо и животински продукти е спекулация, на която няма да се поддадат. Други буквално се страхуват, че ако не хапват редовно месо, мляко и яйца, ще умрат. Трети сочат като причина за доброто си здраве яденето предимно на животински продукти.

 

Вегетарианството е вредно според 50% от руснаците на възраст между 18 и 24 години. Младото поколение, противно на европейските и американските си връстници, смята ежедневното ядене на месо за полезно. В тази възрастова група само 20% от запитаните намират смисъл във вегетарианството и веганството. 27% са на мнение, че консумацията или лишаването от животински продукти нямат отношение към здравето, като повечето от тях залагат на вкуса на храната като плацебо и не се интересуват от състава ѝ.

 

Руснаците над 24-годишна възраст приветстват флекситарианството, без да знаят какво реално е това. Именно флекситарианството е умерено вегетарианство, при което човек хапва животински продукти рядко и с причина като празници, приятелски събирания, определени дни от седмицата. По-възрасната част от анкетираните на 31 юли 2018-а година 1000 души твърди, че трябва да има постни дни, които да служат за пречистване на тялото. Дали религиозни пости или лично избрана програма трябва да дава ден почивка от тежките храни. Повечето от тях смятат, че не могат да изкарат по-дълго от ден или седмица без каквито и да е ястия с животински произход. А и не намират смисъл да го правят.

 

Данните от проучването обясняват защо Русия е от първенците в света по най-малко вегетарианци и вегани на глава от населението. Преди десетилетие хранителни изследователи откриват връзката, че колкото по-студен е климатът в дадена територия, толкова повече се консумират животински продукти от хората, живеещи на това място.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Основни видове вегетарианци

Видове вегетарианство – каква е разликата между вегетарианци и вегани и какво представлява пескетарианството, овотарианството и лактовегетарианс виж още »

Шестте степени на постене в православната традиция

Пости за начинаещи и напреднали дават шанс на всеки да прочисти тялото и духа. виж още »

Умереното вегетарианство – ключ към дълголетието

Доказаха, че който си хапва месце по веднъж в месеца, живее по-дълго. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта