Регистрация

Оптимална последователност - закуска, обяд, кафе, тренировка

20 Apr 2021   /   nina123   /   Видяна: 1581
Оптимална последователност - закуска, обяд, кафе, тренировка

Кога е най-доброто време за тренировка и пречи ли кафето на спорта?

 

Редовните тренировки, умереното и балансирано хранене и изключването на десерти, мазни меса, пържени и тестени храни от менюто са начин на живот, при който неминуемо човек се отървава от поне част от излишните килограми. Но всички тези усилия и лишения могат да отчетат по-голяма ефективност, ако се извършват в правилното време. Кога е най-подходящото време за тренировки, за стабилно ядене и за силно ободряващо кафе обясняват испански хранителни и тренировъчни експерти от университета в Гранада пред сайта MedicalExpress.

 

Тренира ли се сутрин на гладно? Преди десетилетие модата с ранните тренировки за отслабване се превърна в хит и начало на деня за милиони хора по света. Нови проучвания обаче доказват, че сутрин сърцето се претоварва, ако се изложи на рязка силова дейност или кардио упражнения. Хора със слаби сърца навред по Земята не успяха да завършат сутрешната си тренировка заради пръскане на сърцето. Определено не е полезно да се тренира след ставане, обяснява пред изданието ръководителят на наблюдението относно ефективността на тренировките и храненето в борбата с килограмите - Франсиско Хосе Амаро-Гаит - ръководител на екипа от специалисти към факултета по физиология на университета в Гранада.

 

Кое е най-подходящото време за тренировки за отслабване? Независимо дали комбинация от силови и кардио упражнения или само кардио, те са най-ползотворни когато се правят след две основни хранения и чаша силно кафе, заключва екипът под ръководството на Амаро-Гаит. Първоначално тялото изразходва най-пресните си запаси и след това преминава в горене на по-стари мастни депа и натрупвания. Ако първо се тренира, а после се закуси или обядва, то калориите от закуската и обяда ще се лепнат на мястото на изгорените калории и ефектът от спорта е минимален. Ето защо учените препоръчва да се тренира след двете най-тежки за деня хранения - закуската и обядът. Добре е след последното ядене да минат 2 часа, тогава да се изпие едно силно и ободряващо кафе и половин час след него да се отиде на фитнес или джогинг.

 

Кофеинът усилва горенето на мазнини. Особено при кардио тренировка с цел стапяне на килограми и обиколки, чаша силно черно кафе върши идеална работа за увеличаване на ефективността. За да бъде обаче тя напълно отдадена на горенето, трябва да се приеме на сравнително празен стомах, което означава два часа след основното. Ето защо екипът препоръчва да хапвате закуската си между 7 и 9 часа сутринта, да хапвате плодове два часа след нея; след още 2 часа да обядвате и след толкова време да се насладите на кафето си. После можете да тренирате, изгаряйки калориите от две силни основни хранения. Вечерята след тренировка (а и не само) е добре да е лека и поне 2 часа преди лягане.

 

Какво представлява испанското проучване за последователността на хранения, тренировки и прием на кофеин? В него се включили 15 доброволци на 32-годишна възраст. В различни етапи от рамките на изследването 4-те задължителни за седмицата тренировки се разпределяли в различни часове от деня, на гладно и сито, с или без консумация на кафе с цел да се измери оптималния вариант. Оказало се, че след 3 месеца на опити, всички еднозначно отчели най-добри резултати при тренировки след две основни и едно плодово хранене и половин час след прием на силно кафе на гладно.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо кафето в Унгария е наричано още „Черна супа“

Кафето пристига в Европа през XVI век, донесено с набезите на Османската империя.   виж още »

6 храни след прибиране от фитнес

Какво се готви след прибиране от трянировка и кои вещества в храната са най-важни за трениращите. виж още »

След фитнес – мляко с какао вместо енергийна напитка

Тялото ще ви благодари за един топъл шоколд в края на тренировката , а не за енергийна бомба. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта