Регистрация

Овесено мляко – най-доброто алтернативно мляко

03 Apr 2020   /   nina123   /   Видяна: 2639
Овесено мляко – най-доброто алтернативно мляко

Овесеното мляко е най-добрият заместител на краве мляко, а вкусът и кремообразната му текстура са идеална добавка към напитки и ястия.

 

Науката едносмислено разкрива в последните години, че консумацията на краве мляко от зрял индивид не е препоръчителна, особено с ежедневна честота. Но какво да се добави в кафето, млечния шейк, овесените ядки и зърнени закуски или пък да се изпие добре притоплено с по лъжичка какао и мед? Затова индустрията създава шарено разнообразие от алтернативни млека – соево, оризово, бадемово, ръжено, кокосово, овесено и други. Ала от всички тях със своята полезност и вкус се откроява овесеното (само при условие, че е продукт на органично производство – т.е. БИО). Ето защо:

 

Какво е овесено мляко? То представлява водата с част от съдържанието на добре сварен неолющен овес или овесени ядки. След продължително киснене и последващо варене в голямо количество течност на нисък градус на суровината, получената отвара се пюрира и прецежда. Можете да го приготвите и у дома си от 1 ч.ч. овесен ядки и 6 ч.ч. вода или 1 ч.ч. пълнозърнест овес и 5 ч.ч. вода. Получава се бяла течност, наподобяваща кравето мляко, която има по-сладникав вкус и е с гъстота на рядка сметана. Възможно е с времето да се образува утайка, защото твърдите частици в напитката падат на дъното. Овесеното мляко НЕ съдържа лактоза, а ако производството му е стриктно контролирано, НЕ съдържа и глутен. В повечето случаи обаче се откриват минимални количества глутен заради кръстоски с близо отглеждани култури и при преработката на места, където се обработва и пшеница например.

 

Полезно ли е овесеното мляко? Оказва се, че тази напитка е достойна да влезе в хладилника на хората, които водят здравословен и балансиран начин на живот. Богата на фибри, калий, рибофлавин и желязо, особено ценно за онези, които не консумират месо, тя е и нискокалорична и съдържа протеин. В допълнение е източник и на витамини А, В12 и D и има силно засищащо свойство, което потиска апетита с часове. А фибрите и влакната в овесеното мляко спомагат отслабването, понижават лошия холестерол, благоприятстват работата на храносмилателната система и силата на имунитета. Комплексът от витамини и минерали, които се съдържат в напитката, са природно средство за поддържане на добро зрение, здрави сърдечно-съдова система, нервна система, кожа и коса.

 

Вреди от овесеното мляко. В широката промишленост при отглеждането на овес се използват редица химикали, които оставят следи в крайния продукт, затова не се препоръчва консумацията на овесени ядки и мляко от неорганично земеделие. В 100 мл овесено мляко се съдържат около 50 калории, 2 грама протеини, 6 г въглехидрати, 2 г мазнини. Може да сте сигурни, че в продукта няма глутен, само ако е изрично описано на опаковката.

 

Качества на овесеното мляко. Освен здравословните ползи, овесеното мляко има и своите вкусови и производствени позитиви. При направата му не остават баластни вещества, които да се определят като отпадък. Остатъците се използват за торове и храна на животни. Процесът на производство е евтин и изисква малко страничен ресурс, затова и цената на овесените млека е по-ниска, сравнена с другите алтернативни млека.

 

Вкусът на овесеното мляко е приятен, плътен и леко сладникав. Преди десетилетие в САЩ верига за бързо хранене решава да сервира ободряващите си напитки във вариант с овесено мляко и това се оказва печеливша маркетингова стратегия. Именно отвъд Океана започва модата на тази напитка. Добавена в кафе или какао тя придава плътен вкус и сладост и елиминира нуждата от овкусяване със захар. Според разделното хранене млечен шейк с овесено мляко е идеална комбинация за разлика от вариантите с краве. Единственият проблем на продукта са термичните обработки, при които загаря и се желира, но това не пречи да го използвате за тестени сладкиши без лактоза. При продължително биене с миксер от овесеното мляко може да се получи сметана.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Разликата между кокосово мляко, вода, сметана и масло

Псевдомлечни продукти от кокос – какво представляват кокосовото мляко, масло, сметана и вода?   виж още »

Добавка на овесени ядки към делничните рецепти

Сгответе любимите манджи и сладкиши с овесени ядки, за да превърнете домашните си рецепти в модерни и здравословни ястия.   виж още »

Лавашът – готова основа за домашен фаст фууд

Как да си направим пици и сандвичи от лаваш? Хитри идеи за ордьоври с лаваш. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта