Регистрация

Разликата между кокосово мляко, вода, сметана и масло

24 Oct 2022   /   nina123   /   Видяна: 1529
Разликата между кокосово мляко, вода, сметана и масло

Псевдомлечни продукти от кокос – какво представляват кокосовото мляко, масло, сметана и вода?

 

В модерната кулинария все повече типичните млечни продукти като мляко, сметана и масло се заменят с растителни варианти. Те позволяват направата на вегански сладкиши, основни ястия, сосове и напитки. Считат се за по-здравословни и диетични заместители на традиционните млека, а цената им не е ужасно висока на фона на ядковите варианти за заместване на лактозните продукти. Дали поради диета за отслабване, спазване на пост, алергия към лактоза или просто в търсене на по-различен и модерен вкус на храната, тези заместители на млечните продукти са широко купувани стоки днес. А какво представляват кокосовите варианти, ще разкажем сега.

Как се прави кокосова сметана? Този продукт е подходящ за добавка както в сладки, така и в солени ястия. Не носи сладък вкус, въпреки че може да придаде леки сладникави нотки и има съвсем леко уловим кокосов нюанс. Традиционно се приготвя от настъргването на кокосовата бяла сърцевина. Следва течността от нея да бъде отцедена. Получава се гъст лепкав крем, богат на наситени мастни киселини, които не са особено диетични. 100 мл кокосова сметана съдържа малко под 300 калории. Маслеността ѝ е между 20% и 30%. Ако е добре охладена, може да бъде разбита с миксер до пяна. Тя е традиционна добавка в индийски и ориенталски ястия и хармонира добре с меса, зеленчуци, варива и риба. Добавя се като финална щриха към сладкиши и напитки. Може да послужи за заместител на прясното или киселото мляко в състава на тестени десерти и смутита. Сервира се с ром като изтънчен коктейл.

Рецепта за торта с крем от кокосова сметана и кондензирано мляко

Какво представлява кокосовото мляко? Това е продукт, който се прави от остатъците при направата на кокосова сметана. От настърганата сърцевина вече са отцедени голяма част от мазнините и течността и са останали сухи кокосови стърготини. Те се накисват във вода, за да се рехидратират за нов живот. После се отцеждат повторно и така се получава кокосово мляко. То е с много по-малко калории – между 20 и 40 в 100 мл. Не е така гъсто и с такъв бяло-жълт цвят, ами по-скоро прилича на нискомаслено краве мляко или обикновено мляко, разредено с вода. Има съвсем леки и едва доловими кокосови аромати и сладост. Използва се за замесване на теста като алтернатива на вода или мляко, както и за добавка към кафе, смутита и какаови напитки. След неговото производство остават стърготини, които се изсушават и се продават в хранителната верига като познатите бели сладкарски кокосови стърготини. Може да бъдат направени и на кокосово брашно.

Рецепта за постна супа от гъби с кокосово мляко

Как се прави и за какво се използва кокосовото масло? То отново е продукт от сърцевината на коксовия орех и след него също могат да останат стърготини или брашно. Тук цялата сърцевина преминава през процес на пресоване също както слънчогледа за направата на олио. Маслото може да е студено пресовано или пресовано чрез топлинни и химически процеси. Първият вариант е по-полезен, защото се запазват здравословните вещества от плода. Кокосовото масло може да е натурално или с извлечени аромати. Натуралното пази кокосовия дъх и е по-подходящо за десерти. Обезмирисаното замества растителните и животинските мазнини в направата на солени ястия. Кокосовото масло е богато на наситени мастни киселини, затова с него не бива да се прекалява. Има висока точка на горене, което го прави по-полезно при термична обработка на високи градуси. Втвърдява се при температура под 20 градуса, затова е идеален материал за направата на бонбони.

Рецепта за постен сладкиш тип сладък салам с кокосово вместо краве масло

Какво представлява кокосовата вода? Тя не бива да се бърка с кокосово мляко, защото това е течността, която естествено се съдържа в сърцевината на кокоса. Тя е полупрозрачна, сладникава и силно ухае на плода. В нея се съдържат по-малко мазнини и предимно въглехидрати. Може да се използва като заместител на кокосовото мляко в напитки и сладкиши. Определено не е по вкуса на всеки, защото носи в себе си натрапчивост. 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Къде се добавя заквасена сметана за идеални ястия?

Как се използва заквасена сметана за маринати, сладкиши, кексове и сосове?   виж още »

Сухото мляко в млечните продукти не се посочва

Санкциите за подвеждащо съдържание, които грозят некоректните производители на млечни продукти са минимални спрямо приходите, които може да донесе упо виж още »

От кои любими закуски трябва да махнем млякото?

Не комбинирайте овесените ядки, елдата и плодовете с мляко!   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта