Регистрация

Лавашът – готова основа за домашен фаст фууд

10 Dec 2021   /   nina123   /   Видяна: 2598
Лавашът – готова основа за домашен фаст фууд

Как да си направим пици и сандвичи от лаваш? Хитри идеи за ордьоври с лаваш.

Плоският арменски хляб, известен под името лаваш, се е приготвял преди повече от 2500 години. Той наподобява старите кори за баница, които бабите ни са правили на селска печка – не съдържа набухватели, приготвя се от дърпано или тънко разточено тесто, вода и брашно и се пече на земна пещ. След столетия на забрава днес лавашът отново е на мода, защото е нискокалоричен и постен. Мнозина го предпочитат като заместител на конвенционалния хляб, а все повече рецепти го включват вместо блат, тесто, кори като бърза и сравнително полезна алтернатива, която се продава навред из магазините.

Лавашът като основа за пица. Така ще направите домашна пица доста по-бързо, отколкото да разточвате дори и купено тесто. Просто взимате питката лаваш и я гарнирате. Първо я поставяте в тава, застлана с хартия за печене. Следва да намажете с доматен сос с риган или босилек и да покапете със зехтин. Следващата стъпка е да разпределите топинга – зеленчуци, гъби, колбаси, сирена – каквото харесвате върху пицата си. На финала поръсвате с рендосан кашкавал, настъргана моцарела за пици или друго жълто сирене. После пъхвате в предварително загрята на висок градус фурна над средното ниво (все пак блатът е изпечен) и само след 8-10 минути можете да хапвате напълно готова домашна пица. Лесно, а?

Ето как ентусиаст си направи вегетарианска пица от лаваш за закуска.

Лаваш вместо питки за дюнер. Проблемът при арабските питки е, че в домашни условия трудно можете да ги накарате да се отпуснат и да бъдат меки, за да завиете в тях комбинацията от месо, зеленчуци (евентуално пържени картофи) и сос. Много по-лесно ще ви е да вземете питка лаваш. Смесете в купичка 1 с.л. вода с 1 ч.л. оцет и 1 с.л. олио. Напръскайте с тази смес дъното на сгорещен тиган и пуснете отгоре питката за 50 секунди до 1 минута. След това махнете от тигана, напръскайте пак със сместа и върнете от другата страна за още минута. После можете да намажете със сос и да завиете комбинация от колбаси, сирена, зеленчуци и картофи, за да се получи домашен дюнер.

Вижте режепта за пилешки дюнер от лаваш.

Парти хапки от лаваш или студен ордьовър от лаваш. Вземете питка лаваш без дори да я притопляте. Намажете със сос по желание. Най-подходящо е крема сирене за мазане. Нека пластът е по-дебел. Можете да използвате вместо него барбекю сос, доматен сос, майонеза или да миксирате. Смело добавете и горчица, ако се връзва с останалите продукти. После подредете резени колбас, салам, риба или морски дарове, настъргани сирена или сирена на тънки слайсове, зеленчуци като рукола, айсберг, маруля. Завийте на стегнато дебело руло и забодете с клечки за зъби на места. Постарайте се клечките за зъби да задържат рулото цяло. После нарежете на напречни рула и имате готови парти хапки. Получава се красив ордьовър, направен за броени минути.

Вижте рулца от лаваш с майонеза, моркови и маслини за студен ордьовър.

Топли джоб сандвичи и тостове от лаваш. Използвайки идеята за пица или гарниран хляб, сложете върху лаваша каквото искате и пъхнете във фурната. След 8-10 минути извадете и докато е топъл сгънете първо през средата, за да се получи полумесец, а после още веднъж, за да се получи джоб сандвич. Можете да използвате същия хитър начин за сгъване на лаваша без да е притоплян и тогава да напълните със зеленчуци, колбаси и сирена. По желание можете да хапвате студен или да притиснете в машината за тостове за няколко минути, за да се сгрее и да стане вкусен топъл тост.

Тук ще откриете рецепта за практични топли сандвичи от лаваш.

Солена торта от лаваш. Тук питките лаваш заменят палачинковите блатове на солената палачинкова торта. Слагайте питка лаваш, отгоре намажете със сос и поставете колбас. Захлупете с втора питка, намажете със сос и поръсете наситнени кисели краставички. Сложете трета питка, пак сос, този път сирена. Така добавете пластове от пресни зеленчуци, още видове колбаси и сирена, царевица или грах от консерва или друго, което слагате в солената си торта. На финала намажете последния лаваш с майонеза и украсете с поръска от рендосан кашкавал, маслини и всякакви продукти, каквито сте слагали в плънката. Поднесете като ордьовър или основно.

Вита баница от лаваш с мляно месо, лук и домати.

Баници от лавш. Все пак този хляб наистина се приготвя и прилича на бабините кори за баница. Директно можете да го използвате, за да завиете изкусителни варианти на баници вместо да купувате фини или точени кори.

Пържени банички от лаваш.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Овесено мляко – най-доброто алтернативно мляко

Овесеното мляко е най-добрият заместител на краве мляко, а вкусът и кремообразната му текстура са идеална добавка към напитки и ястия.   виж още »

Натикай в хляба и хапни!

Нарежете хляба на полуфилийки или подредете остатъците на куличка и вмъкнете всички продукти, за които ви хрумне.   виж още »

Полезни алтернативи на фуболните мезета

Направете картофите печени, заменете бирения фъстък с нахут и изберете фурната пред тигана.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта