Регистрация

Не пазарувайте храна с любимия човек

14 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 2977
Не пазарувайте храна с любимия човек

Супермаркетът е мястото, където партньорите спорят най-често.

Красив роман е любовта – се пееше в една песен, но за разлика от приказките и филмите човешките взаимоотношения не винаги са така безпроблемни и розови. Рано или късно една двойка достига до разногласие по даден казус и тогава се появяват споровете. И докато философите и реалистите успяват да приемат, че крамолите са неизбежна част от съвместния живот, то други преживяват тежко дори и леките сджавквания.

Група от английски психолози реши да потърси къде и защо най-често спорят двойките. Резултатите от проучването трябва да послужат на онези силно раними души като информация къде да не прекарват много време с любимия човек или да си държат езика зад зъбите, защото ситуацията може да стане взривоопасна. Ако пък искате да се скарате с гаджето – то това е мястото.

Доказано е, че двойките най-често се карат в супермаркета докато пазаруват храни. Експертите обясняват явлението с факта, че на това място силно проличава човешката индивидуалност, а тя може да породи спорове от всякакъв тип. Затова, ако държите на любимия човек, се заредете с доза търпение или го оставете да пазарува сам. Вие също можете да посетите щандовете без компанията му, за да си вземете на спокойствие всичко необходимо, без да ангажирате околните с избора си.

Защо се раждат споровете в супермаркета обясняват хора, върху които е проведено проучването. Често единият от партньорите държи много на определена марка козметика или вид храна и е склонен да обиколи няколко пъти целия магазин, докато си намери точно търсения продукт. Процесът на избирането и намирането отегчава и изнервя придружителя, който не намира смисъл в загубата на това време.

Друга честа препирня е за един и същ продукт, но различна марка или овкусеност. За да не се стига до повишаване на тон и грозни думи, ако единият предпочита гауда, а другият – ементал, то най-добре вземете и от двете, защото прекаленото правене на компромиси също натоварва връзката и в един хубав момент всичко спотайвано ще изригне с вулканичната си разрушителна сила.

Прекаленото бавене при избиране на продукти също може да изнерви половинката. Има хора, които държат да купят най-доброто, затова губят доста време докато намерят тарелката с най-зрели и твърди домати, най-едрото пиле, най-прясното телешко. А през целия този процес другия стои отстрани и гледа безмълвно и изнервено. Тази ситуация не е приятна и за двамата, защото единият тълкува прекалената взискателност като придаване на важност, а другия разбира непукизма на любимия човек като липса на загриженост за здравето на семейството и вкусовите качества на блюдото.

Още едно действие може да вбеси великобританците, отишли на пазар с половинката си, но в България случаят е слабо приложим. В повечето хипермаркети на Острова се позволява даден хранителен продукт да бъде отворен и консумиран по време на пазаруването, а след това просто се маркира баркода от опаковката. Оказва се, че има два типа хора – едните обожават да пазаруват прихапвайки, а другите считат, че докато не си платят, не е коректно да ядат. И когато тези два характера са комбинирани в една двойка, се появяват сръдни и забележки, които обтягат отношенията.

Решенията са две – заключват психолозите. Или правете седмичния пазар сами или се заредете с голяма доза толеранс и търпение, за да не излязат нещата от контрол. Защото наистина би било нелепо, ако пазаруването се окаже повод за неразбирателство в семейството.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Който не яде домашно готвено, умира по-млад

Бързите храни, консервите, полуфабрикатите и силно преработените продукти намаляват продължителността на живот. Колкото повече домашна храна хапва чов виж още »

Целувката като диета – отслабване, имунитет и щастие

Причини да се целуваме по-често и как целувката подобрява здравословния статус?   виж още »

Който готви, той да си пазарува

Ако ще правите вечеря, отделете време да изготвите списък и сами да купите продуктите за избраните ястия!   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта