Регистрация

Който готви, той да си пазарува

12 Jan 2021   /   nina123   /   Видяна: 1451
Който готви, той да си пазарува

Ако ще правите вечеря, отделете време да изготвите списък и сами да купите продуктите за избраните ястия!

 

Дългоочакваната вечеря се планира отрано, независимо дали е семейна сбирка по случай празник или гостуване на приятели у дома, за да се възродят весели спомени и преживявания. Дори и в тесен семеен кръг идеите за ястията, които ще се сервират, изисква обмисляне и план за следване. Неминуемо част от мозъчния труд се концентрира върху съставянето на списък за пазара, по който да бъдат реализирани вече избраните рецепти от менюто. Но тук идва една грешка, обясняват в сайта blackkettle.eu. Кулинарят моли за помощ при пазара. С възлагането на друг човек да вземе покупките, крайният резултат от вечерята вече е застрашен от провал. Защо?

 

На важна вечеря се готви по изпитани рецепти. Глупаво е да заложите на нещо видяно в нета от последния момент. Всеки кулинар, дори и в тежка начинаеща форма, все има по една рецепта, с която да блесне пред приятелите или родата. И си знае точно как да я направи, особено ако ще се вихри в собствената си кухня, използвайки собствена посуда. Единствената грешка тук може да дойде от неправилно подбрани продукти или неточно преценени грамажи. Е, носител на тази грешка рискува да се окаже онзи, който е бил изпратен да напазарува в знак на помощ към готвещия. Ето защо не трябва да отива друг човек на пазар.

 

Който готви, той знае как да промени рецептата. Въпреки че повечето комерсиални хранителни продукти са лесно намираеми в големия град днес, това не пречи те да липсват от щанда в магазина. На разочарования готвач, който не открива важна съставка от ястието си, му остава да прецени дали може да я замени със сходен продукт или да отдели още малко време, за да прескочи и до съседния хранителен магазин. Ако обаче на пазар е пратено подставено лице, то не може да вземе трезва преценка с какво би готвил неговия близък или познат.

 

Адекватна преценка на грамажите. Повечето храни се продават в разфасовки от точно определено количество, но в някои случаи варират и отново може да стане грешка. Готварската сметана например може да се намери в кутии от 200 и от 500 мл., доматеният сос се разполага в малки, средни и големи консерви, а кутиите с гъби са с главозамайваща разлика между 250 грама и 1 кг. Ако човек не знае какво точно ястие ще се прави и какви са пропорциите на останалите продукти, трудно би могъл да прецени на какво количество да се спре. И ако не искате да се окажете с прекалено малко сос или пък да оставите гъбите да се развалят, най-добре си напазарувайте вие.

 

Готвещият може да открие липси в списъка по време на пазаруването. Когато човек знае каква точно рецепта ще готви, много лесно може да се сети за допълнителен или пропуснат в списъка продукт, още щом го види на щанда. Дори и шестото чувство тук е склонно да подскаже, че нещо липсва или нещо не е наред. Така се минимизира риска от пропуск на продукт при пазаруването.

 

Опитът на готвача с определени марки продукти. Щом рецептата е готвена и преди, то тя е донесла опит на създателя си. Човек открива коя сметана е по-добра за даденото ястие от друга, кои зеленчуци са за предпочитане, кои марки сосове и подправки носят най-висока добавена стойност на ястието. Ако бъде изпратен друг, може и да вземе правилния грамаж от даден продукт, но да пропусне по-добрата алтернатива от гледна точка на производител, фирма, район на произход на стоката.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо е важно да планирате менюто през уикенда

Как с едно голямо пазаруване седмично да покрием нуждата от ходене в хранителни магазини?   виж още »

Не пазарувайте храна с любимия човек

Супермаркетът е мястото, където партньорите спорят най-често. виж още »

Смях в кухнята: 10 показателя, че не можеш да готвиш

Случвало ли ти се е котката да избяга от стаята, щом надуши домашното ти печено пилешко? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта