Регистрация

Не изхвърляйте нишките на бананите

18 Feb 2020   /   nina123   /   Видяна: 955
Не изхвърляйте нишките на бананите

Безвкусните влакна между ядливата сърцевина на банана и обелката съдържат витамините и минералите на плода в концентриран вариант.

 

Бананите са от любимите сезонни плодове на българина през зимата. Въпреки високата си калоричност и съдържанието на нишесте, този плод е много полезен. Освен това може да засити добре, затова е идеален заместител на вредните бързи закуски. Добавен в смутита и шейкове придава неповторим вкус и текстура на плодовите напитки.

 

Повечето хора ядат бананите по грешен начин. Това алармира РИА Новости, позовавайки се на руско изследване. Обикновено човек обелва банана, и хапва само сърцевината, изхвърляйки обелката и прилежащите към нея влакна. Но по този начин менюто се лишава от концентриран набор витамини и минерали, които по грешка отиват в кофата. Защо?

 

Влакната на бананите се наричат флоеми. Тяхната главна функция е да пренасят хранителните вещества в плода, ето защо те са изключително богати на полезни компоненти. Експертите установили, че във флоемите има повече фибри, отколкото в целия останал плод плюс обелката. Също така в безвкусните каналчета се съдържат толкова витамини А и В и толкова калий, колкото в целия останал плод.

 

Как се консумират флоемите на банана? Ако ви е неприятно да си ги хапвате директно с плода, можете да ги пуснете в блендера заедно с други продукти, които ще пюрирате за вашата десертна супа или сладка каша. Ако ли не – съберете ги на веднъж, прегнусете се и ги сдъвчете. Така ще се възползвате от максималните качества на банана. Можете също да ги поставите върху хартия, за да се изсушат и да се превърнат в своеобразен чипс. Ще загубят част от влагата и витамините си, но пък ще са по вкусни.

 

Какви полезни вещества съдържат бананите? Вкусните жълтеникави плодове зареждат тялото с богата доза от витамините А, В6 и С. Освен това съдържат калий, фосфор, калций, натрий и желязо. Те спомагат в борбата с умората, благоприятстват кръвосъсирването, поддържат електролитните процеси в тялото. Освен това се грижат за здравината на сърдечно-съдовата система, костите, зъбите и мускулите. Те са идеална храна, която засища с малко калории и носи множество позитиви на тялото.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Създадоха идеалните банани

Учени развъдиха най-сладките банани с ядлива кора и кокетен размер.   виж още »

Практични приложения на банановата кора

Бананова кора чисти зъби, кожни проблеми и дори кожени обувки. виж още »

Зимни маски за лице с банани

Разчитайте на банана да направи кожата ви гладка, мека и еластична. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта