Регистрация

На Спасовден момите готвят и магически зачеват

09 Jun 2021   /   nina123   /   Видяна: 1340
На Спасовден момите готвят и магически зачеват

На Възнесение Господне се празнува спасението на хората, а бездетни девойки се усамотяват с чужд ерген, за да изпълнят ритуал за зачеване.

 

На 9-и юни 2021-а година православните християни честват Спасовден. Празникът е познат още под името Възнесение, защото това е 39-тия ден от първия ден на Възкресение – днес Исус Христос напуска Земята и се възкачва в небесните сараи при своя Отец. Тъй като мисията му е била да се яви като спасител при смъртните и се вярва, че е изпълнил дълга си, денят е Спасов, а хората са спасени чрез божествената саможертва. Именно спасението на своите души и Христовото Възнесение всеки вярващ трябва да отпразнува на богата трапеза.

Как се празнува на Спасовден? Още преди падането на нощта близки, приятели или семейство в тесен кръг сядат на тържествената софра. Жените може да изоставят работата си, за да готвят през целия ден, ако очакват гости. По традиция на трапезата се слага печена кокошка, пилешка супа, обредна погача, питка със сирене или баница. Сервират се свежи салати, а за десерт – сезонни пресни плодове. Вдига се тост с червено вино за човешкото спасение, а малко преди залез слънце младите с мисия се оттеглят тихо и незабелязано от тържеството. Защото на Спасовден в България се изпълнява нечестив, но официално разрешен от фолклора обичай за забременяване на бездетни невести.

Ритуали за бременност или разрешена изневяра на Спасовден? Всяка млада жена, която иска да има дете, хваща под ръка млад свой приятел. Изискването е придружителят да не е роднина, да е близък а жената, но не и на мъжа или годеника ѝ, както и да не е неин годеник или любовник. Двамата се хващат за ръце и се изкачват на близък хълм. Там трябва да си намерят храсти, до които расте билката росен и да прекарат нощта заедно. На сутринта с първите слънчеви лъчи, младите, хванати за ръка, тръгват тичайки обратно към домовете си. Задължително е да не се обръщат назад. Вярва се, че макар и отношенията им през нощта да са били само платонични, жената скоро с дете ще се похвали. А дали са били наистина платонични, никой няма право да пита и да се съмнява, за да не развали магията. Оттук идва и народният израз „Те ти, булка, Спасовден“.

На Спасовден хората се разделят с Исус Христос, за да им бъде изпратен Светия Дух, който да ги закриля в земния им път и да спомага делата им да бъдат праведни, за да добруват душите в небесното царство. Спасовден винаги се чества в четвъртък, десет дни преди Петдесятница. Според легендата от Възкресение до днес Спасителя навещавал учениците си, разказвайки им за Божието царство. Възкачвайки се на Елеонския хълм до Йерусалим заедно с 12-те апостола и майка си, той се сбогува с тях и се издига към небето.

На Спасовден празнуват всички, които носят името Спас, Спаса, Спаска, Спаско, Спасиан, Спасиана, Стас, Спасимир, Спасуна, Сотир и техни производни. Професионален празник имат хлебари, строители, шофьори, цветари, хотелиери. Екипът на kulinarno.bg честити на именници и празнуващи с пожелание да открият своето спасение и да почувстват благословията на Спасителя.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Преображение берем грозде и вечеряме риба

След Преображение Господне природата се обръща към есента, водата и нощите застудяват, а ябълки и грозде – зреят.   виж още »

С погача и кокошка – те ти, булка, Спасовден!

На Спасовден момите зачеват магически, а фамилията се събира на празнична трапеза.   виж още »

Пита и вино в Деня на Християнското семейство

На 21-и ноември се чества Денят на Християнското семейство – Въведение Богородично или покръстването на Дева Мария.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта