Регистрация

С погача и кокошка – те ти, булка, Спасовден!

05 Jun 2019   /   nina123   /   Видяна: 2154
С погача и кокошка – те ти, булка, Спасовден!

На Спасовден момите зачеват магически, а фамилията се събира на празнична трапеза.

 

Те ти, булка, Спасовден! Този израз е станал нарицателен в българския език за появата на неочаквана неволя. Но откъде произлиза? В миналото в нощта срещу Спасовден са се извършвали „съмнителни“ ритуали за зачеване. Момите, които искали да имат деца, но така и не успявали да заченат, месели обреден хляб и готвели празнично пилешко месо. След това хващали под ръка свой приятел и при залез се качвали с него на близък до населеното място хълм. Там трябвало да прекарат нощта до цветето росен. А на сутринта, вълшебството се случвало и девойките се връщали у дома си бременни.

 

Магията за зачеване на Спасовден. Според вярванията мъжът, придружаващ девойката, не трябва да е нейният избраник в живота, съпруг или роднина, а просто приятел. Тъй като в много случаи вината за неуспехите със зачеването се дължи на мъжа, чудото е лесно обяснимо от науката, а злите езици просто казват „Те ти, булка, Спасовден. С идването на зората момчето и момичето, прекарали нощта заедно в „чакане“ на чудото, се хващат за ръка и тичат обратно към домовете си без да се обръщат назад. Може би всичко станало през последните часове трябва да остане в миналото.

 

Християнският празник Спасовден. Той се чества 40 дни след Възкресение Христово и се пада винаги в четвъртък. Във Франция е офоциален празник, като се вярва, че в този ден Исус Христос се прощава с хората на Земята и отива в Рая при своя отец. Затова и Спасовден е наречен още Възнесение. На раздяла с учениците и майка си, Исус се моли за спасението на цялото човечество, откъдето идва и името Спасовден.

 

Какво се готви на Спасовден? Задължително на празничната трапеза присъстват обреден хляб, червено вино и печена кокошка. Сервират се още салати и печива от млади картофи. Вдигат се тостове за спасение на душата, човешка мъдрост и добрина. Отправят се молитви за мир.

 

Кой празнува на Спасовден? На Възнесение професионален празник имат пекари, хлебари, строители, шофьори, хотелиери и цветари. Да са честити всички с името Спас, Спаса, Спаска, Спасиан, Спасиана, Стас и техни производни.

 

Екипът на kulinarno.bg пожелава мир, хармония и мъдрост!

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Спасовден момите готвят и магически зачеват

На Възнесение Господне се празнува спасението на хората, а бездетни девойки се усамотяват с чужд ерген, за да изпълнят ритуал за зачеване.   виж още »

На Черешова Задушница се подава питка, варено жито и череши

На Черешова Задушница молим за прошка на душите на мъртвите и разнасяме подавки на живите.   виж още »

На Атанасовден – бодена питка и варена кокошка

След Атанасовден зимата си отива.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта