Регистрация

На Ивановден с луканка и погача при кумовете

07 Jan 2020   /   nina123   /   Видяна: 1799
На Ивановден с луканка и погача при кумовете

На Ивановден се готвят свински ребра със зеле, баница и печена наденица. Къпят се бебетата, пръскат се младоженците, гостува се на кумовете и се побратимяват момчетата.

 

На 7-и януари православните християни празнуват Ивановден – в чест на Йоан Кръстител, покръстил Исус Христос във водите на река Йордан. И докато на 6-ти януари се отбелязва с по-голяма сила духовната връзка на човечеството с Божественото триединство и водата на свещената река, то на следващия ден, акцентът пада върху името на Йоан Предтеча. Тъй като двата празника са свързани, на много места в страната ритуалите за тях се препокриват.

 

Ивановден е празник на младите семейства. Двойките, сключили брак през изминалата година се съчетават в разбирателство чрез водата, която е магическа и на този ден. По-възрастен член на дома ги пръска, за да вървят отношенията им по вода, а после и младоженците се пръскат един друг, за да няма кавги и неразбирателство в дома.

 

Да честитим Ивановден на кумовете. След пръскането в дома, младоженката омесва погача със светена вода, донесена на Йордановден. Мъжът пече наденица или луканка и с тези дарове и бъклица вино младото семейство се отправя към дома на кумовете, за да им благодари за засвидетелстването на любовта пред бога.

 

Обредно измиване на бебетата на Ивановден. Всички християнски деца до 1 годинка трябва да се изкъпят на Ивановден. Вярва се, че днес свършва т. нар. поредица от „Мръсни дни“, започнала на Стефановден (27-и декември). Всички болести и злини се измиват от бебетата и тялото им остава чисто, за да приеме благопожеланията и орисиите от коледните празници.

 

Празнична трапеза на Ивановден. На имен ден не се кани, но се очакват гости, затова в дома на именника трябва да има печена кървавица, вино, празнична питка, баница и свински ребра с кисело зеле. Който дойде, не бива да си тръгва гладен. За десерт се готвят сладки баници, хлябове с локум и печени плодове. Празникът може да продължи до късно през нощта за разлика от предходните дни, когато всеки трябва да е в дома си преди падането на мрака.

 

Побратимяване на Ивановден. Това е ритуал от българската култура, който се спазва на все по-малко места в страната. Млади момчета, решили да се побратимят, тръгват заедно от къща на къща, за да съберат компанията си. Най-възрастният излиза от своя дом с питка и вино и отива в къщата на следващия по възраст. Там моли от родителите разрешение за побратимяване, черпи с къшей хляб и вино и взима със себе си сина им. С него отиват в следващия дом и така – докато компанията се събере. После всички момчета пият вино от една чаша и хванати за ръце стъпват в жарава, за да докажат, че връзката им ще е вечна в болка и пиянство.

 

На Ивановден имен ден празнуват Иван, Ивана, Иванка, Ивана, Иво, Йоан, Йоана, Йоанна, Иванина, Ивон, Калоян, Калояна, Ванина, Ваньо, Ваня, Йово, Йова, Йовко, Йовка, Йонка, Жан, Жана, Жанет, Ивета, Ивет, Ивайло, Ивайла, Ивета, Ивет, Ивелин, Ивелина, Ина, Инка, Яни, Янислав, Янислава, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янета, Янчо и техни производни. Екипът на kulinarno.bg честити на именниците, пожелавайки им да носят с гордост и достойнство името си и да го увенчаят с добър пример за идните поколения.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Спретнете голям купон с много месища на Ивановден за здраве

Здраве и късмет очаква всеки, който празнува на Ивановден, независимо дали в компанията има именяк или не.   виж още »

На Йорданов и Ивановден посрещаме гости с пищна трапеза

На Йордановден и Ивановден се месят погачи със светена вода и се почита божественото триединство и паметта на Йоан Кръстител.   виж още »

На Йордановден и Ивановден почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител

На Йорданов и Ивановден се месят питки, а водата се смята за магическа, свещена и лековита.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта