Регистрация

На Богоявление месим хляб със светена вода

06 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 3531
На Богоявление месим хляб със светена вода

На Йордановден честваме Кръщение Господне, а юнаци вадят кръст от ледените води.

Днес - 6 януари християнският свят чества Йордановден или Богоявление – кръщението на Исус Христос във водите на река Йордан. Според легендата, когато божият син влязъл да се кръщава в реката, небето се отворило и господ се появил от облаците, за да обясни на Йоан Кръстител и хората, че Христос е неговото чадо, което носи и неговото благоволение. Православните вярващи обясняват, че именно тогава се появил и белият гълъб, който кацнал на Христовото рамо. Така се постигнало светото Триединство от обединението на Бог – отец, Бог - син и Светия дух.

Традициите на Йордановден са свързани с вода. Още в ранни зори момите трябва да отидат на чешмата и да измият хубаво домашната посуда, защото на този ден изворите имат силна пречистваща енергия. Здравите и силни мъже се включват във ваденето на кръста – свещеник го мята в емблематичен за населеното място водоем, а юначагите се хвърлат да го намерят и изнесат на брега. Смята се, че който го намери, ще заслужи здраве за себе си и цялото си семейство, а ако кръстът е замръзнал при донасянето си на брега, годината ще бъде щедра и плодородна.

На Йордановден се взима светена вода от църквата, след провеждането на традиционната за празника литургия. Тя се носи у дома, затворена в стъклен съд и се използва за напръскване на болни и предпазване от зли сили, влезли в семейното огнище. Днес се меси и обреден хляб с останалата светена вода от миналата година, а на вечеря семейството се събира, мъжът разчупва погачата и подава парче на всеки, с пожелание за здраве и успехи.

Екипът на kulinarno.bg  честити на имениците – Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Дана, Богдан, Богдана и Боян като им пожелава спорна и успешна година, изпълнена със здраве, любов и късмет.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Преображение берем грозде и вечеряме риба

След Преображение Господне природата се обръща към есента, водата и нощите застудяват, а ябълки и грозде – зреят.   виж още »

На Йордановден водата има магическа сила

Три погачи със светена вода за здраве се месят на Богоявление. Извършват се обредни къпания, замивания и мокрения за здраве, щастие, късмет и плодород виж още »

Празнувайте на Св. Анастасия за опека от злини

Няма ли у дома празник, Нашташа ще насмете семейното щастие.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта