Регистрация

Народна медицина с лозови листа

10 Nov 2021   /   nina123   /   Видяна: 1440
Народна медицина с лозови листа

Запарка за имунитет от сушени гроздови листа и гел за разширени вени и възпалени пъпки от природата.

 

Гроздоберът отмина, а есента погали с нежните си длани листата на дърветата и тревите и те се оцветиха в златни багри. Годината е към своя край, а щедростта на природата откъм билки и лечебни растения оредява, но старите книги напомнят, че не е прекалено късно за събиране на последната реколта от лековити листа. Именно такива са лозовите листове, някои от които все още пазят дори зеления си цвят. Истината е, че докато са на растението, те могат да бъдат събрани, дори и в изсъхнал вариант, за да влязат в употреба за направата на домашни илачи. Ето какви са лечебните свойства на лозовите листа.

Лозовите листа подсилват имунитета. Запарка от тях дава на тялото невероятен букет от естествени витамини – А, В и С в големи дози. Не е тайна, че витамин А се грижи за изчистването на тялото от токсини и вредни вещества, бори свободните радикали и забавя стареенето на клетките. Витамин В е мощен антисептик и има пословично антибактериално действие. С него той предпазва от развитието на бактериални инфекции, каквито са доста от настинките през зимата. Освен това вирусните заболявания се усложняват преминавайки в бактериални. Затова грипната кашлица ще мине по-бързо и леко. Витамин С е мощен стимулатор на имунитета, едновременно с това се съчетава добре с всички витамини, за да подсили действието им. Ето защо присъства и във всички медикаменти за стимулиране на защитните сили на организма. Чаят от лозови листа ще ви даде именно този букет от грижа за тялото в сезоните, когато то е изложено на най-голямо изпитание от атаката на вируси, бактерии и настинки.

Как се прави чай от лозови листа? Добре е листата да се съберат в свеж вид, но можете да ги вземете дори когато са започнали да повяхват, стига да не са паднали от лозата. Тъй като много от селскостопанската реколта се третира с препарати, измийте добре събраните листа, за да не попаднат отровите в напитката ви. След това подсушете и оставете да изсъхнат на проветриво място. Щом са напълно сухи, стрийте с ръце на ситно и приберете в буркан. Сложете на тъмно, хладно и сухо място. Правете си запарка като заливате 2 с.л. с 300 мл вряща вода и оставите под капак за 15-20 минути. След това прецедете и по желание овкусете с мед. Пийте на гладно един път на ден за профилактика и по 2 пъти при първи симптоми на настинка и грип.

Детоксикиращи свойства на лозовите листа. Освен че борят свободните радикали, те имат свойството и да изчистват шлаките от тялото. Ето защо същата запарка можете да използвате като естествен детокс продукт в сезона на болестите, след тежките хранителни празници или при прочистването преди лятната ваканция. Организмът ще се наслади на незаменим естествен букет от полифеноли, които ще помогнат и за поддържането на здравословното тегло и изчиствания на възпаленията – както вътрешно, така и по кожата.

Лозови листа срещу разширени вени и при кожни възпаления. В този случай можете да се възползвате само от пресни зелени лозови листа. Измийте добре, счукайте в хаванче без допир до метал и намажете с проблемните зони. Този илач народната медицина препоръчва да престои 15-30 минути върху краката, ако ще бори видимите вени и върху пъпки и заздравяващи неотворени рани, ако искате да се възползвате от противовъзпалителните и регенеративните му свойства. След това изплакнете със студена вода без измивни продукти. Прилагайте всеки ден до постигане на желания ефект.

Ако искате да опитате и лозовите листа като част от менюто, то ето домашната ни рецепта за лозови сармички с кайма и елда

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Билката Върбинка – наберете докато сте на разходка

Безценна билка с магически свойства лекува рани, заздравява имунитета и се грижи за женското спокойствие.   виж още »

Билки при ожулено коляно и рани

Бърза помощ с билки, ако детето падне и ожули лакти и колена.   виж още »

Български билки за вдигане на либидото

Четири отвари от родни билки, с които самолетът няма и да поиска да кацне. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта