Регистрация

Кофеинът е най-употребявания разрешен наркотик

30 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 3375
Кофеинът е най-употребявания разрешен наркотик

Установиха, че хората се пристрастяват към кафе и енергийни напитки и дори проявяват абстиненция, ако не ги приемат.

Сутрешното кафе – онзи разкошен благодат, на който се отдават милиарди хора по целия свят преди да започнат трудовия си ден. Разбира се ободрителната напитка съществува и във варианта обедно, следобедно, следработно и д.р. кафе, както и в редица коктейли като кафетино, капучино, макитао. Иновативните начини на хранене ни предлагат и други кофеинови напитки с ободряващо действие като широко консумираната кола и различните марки безалкохолни за тонус и енергия. И всички те а на основата на кофеина – онази превърнала се в неразделна част от ежедневието ни добавка, която помага на хората да запазят дееспособността и бодростта си въпреки натовареното ежедневие.

В повечето училища, дори и в България се продават кофеинови питиета под различни форми. Затова и се наблюдава тенденцията към привързване на все по-младо население към питейните тонизатори.

Скорошно американско проучване, проведено под ръководството на д-р Лаура Джулиано от университета във Вашингтон доказа, че повече от 50% от населението на Европа и Северна Америка е пристрастено към кофеина. Плашещо, но в групата на зависимите от ободрителните влизат и тийнейджъри от 16-годишна възраст. Учените наричат синдрома „кофеиново смущение“ и обясняват, че зависимите проявяват симптоми, подобни на наркозата и нуждата от алкохол. Първо се появява раздразнение, след това апатия, които могат да бъдат придружени и от треперене на крайниците, ако нужната доза не се достави в часа, в който обикновено се приема.

Повечето работни и учебни заведения са снабдени най-малкото с кафе машина, кафе и кола човек може да си купи навсякъде по централните улици, в почти всяко магазинче, а да не говорим за навика в свободното време да се ходи на кафене. Няма я създадената представа, че прекаляването с тези напитки може да е опасно и човек лека-полека развива зависимост от тях, обяснява д-р Джулиано.

В рамките на изследването екипът е заключил, че мнозина са толкова силно привързани към кофеина, че в моменти, когато здравето им налага да спрат приема му, те не успяват да се преборят с нуждата си. За нормално количество кофеин на ден се приема границата от 400 мг за здрав организъм, което се равнява на 3-4 чаши кафе, 500 мл енергийна напитка или 1 л кола. Много хора приемат дори двойно на тази доза.

За младежите под 14-годишна възраст е нормална консумацията на 1 кафе в рамките на 2 дни и 500 мл кола. Тонизиращите напитки въобще не са препоръчителни. Организъм между 14 и 18 години не бива да си позволява повече от едно кафе на ден. Бременните също трябва да внимават с кофеина, като имат предвид, че максималната допустима доза е на половина по-малка от разрешената за здравия човек. Страдащите от сърдечно-съдови проблеми пък трябва да са много внимателни с напитката и да се консултират с лекар, преди да си позволят да я консумират.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пристрастяваме ли се към кафето?

Води ли кафето до пристрастяване и може ли кофеинът да бъде обявен за наркотик? виж още »

Учениците оглупяват от кафе и кола

Колкото повече кофеин поглъщат малчуганите, толкова по-голяма е вероятността да посегнат към наркотици. виж още »

Предпочитаното кафе издава човешкия нрав

Любителите на черното кафе са уравновесени и спокойни, а пиещите нес – себеотрицателни непукисти. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта