Регистрация

Учениците оглупяват от кафе и кола

02 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 2860
Учениците оглупяват от кафе и кола

Колкото повече кофеин поглъщат малчуганите, толкова по-голяма е вероятността да посегнат към наркотици.

Всяка училищна лавка е богато заредена с чипсове, снаксове, пържени пирожки и мекици, висококалорични десертчета и безброй видове газирани напитки, щедро напълнени с подсладители, косерванти, оцветители и всякакви подобрители и допълнители на цветната гама от вредни за тялото вещества. Освен това в последните години не остана и школо, в което кафе машината да не е основен събиретелен пукт през междучасията за малки и по-големи ученици, които видимо наблягат повече на кофеиновите напитки, отколкото на чайове и топъл шоколад. А веднъж стъпили в средището на образованието децата не могат да бъдат контролирани от родителите си какво консумират, което им позволява да изпият до пет кафета по време на школния ден, като се възползват от всяка междучасова пауза, за да си вземат по едно.

Откритие на швейцарски учени доказва колко вреден е този навик. След обстойни многогодишни тестове и наблюдение, експертите установиха, че кофеинът в колата, кафето и енергийните напитки забавя развитието на детския и юношеския мозък и може да доведе до сериозни последствия. Най-плашещите, но и най-възможните са хронично безсъние, разрушаване на мозъчни клетки, водещо до загуба на памет, липса на концентрация, агресия, чувство на самота и изолираност, намалена контакност, шизофрения и други личностни разтройства. Също така има връзка между привързаността към кофеина и склонноста към употреба на наркотични и опиятни средства.

Освен това регулярното приемане на големи дози кофеин предизвиква разрушаване на връзките между синапсите – междуклетъни връзки, чрез които се предава нервния импулс. Те се сформират в периода на юношеството, а веднъж прекъснати, не се възобновяват. Това води до неправилна обмяна на нервна информация в цялото тяло, както и до наличнието на тикове.

В хода на изследването учените установяват, че за да се появят критичните ефекти от кофеина един ученик трябва да изпива над 4 кафета на ден, 1,5 литра кола или 3 енергийни напитки. На пръв поглед сякаш количеството е прекалено много, но когато се разделят на 2 кафета, 700 мл кола и 1 ободряващо питие, фактите са по-реални, защото мнозина от школниците си позволяват тези дневни дози. Тук съветът на специалистите към родителите е да поговорят сериозно с подрастващите колко опасни и нездравословни са напитките, които съпътстват междучасията им.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Смъртен случай в Китай след препиване с кола

Китаец получи усложнения и почина след като изпи 1,5 л. кола за 10 минути.   виж още »

По-полезни алтернативи на любимите храни на ученика

Направете бързо и лесно домашни сандвичи и домашни вафли, заложете на фреш вместо сок и решете проблема с изхранването с домашна баница или кифличка з виж още »

Не прекалявайте с кафето в топлото време

Кафето обезводнява и може да доведе до силна дехидратация в жегите или след изпотяваща тренировка.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта