Регистрация

Компютърни и електронни игри спират глада

25 Feb 2014   /   nina123   /   Видяна: 2609
Компютърни и електронни игри спират глада

Само за три минути класическата игра тетрис намаля силата на глада с 24%.

Свикнали сме когато чуем за геймъри, да си представяме онзи тип хора, които с едната ръка ядат сандвич или друга бърза храна, която може да се консумира без да ги отделя от монитора и си я преглъщат с помощта на двулитрова бутилка кола, на която е писано в следващите три-четири часа да остане празна. Определено всеобщото мнение за любителите на игрите и особено за страстните почитатели на този вид забавления е, че не се хранят здравословно, затова и често страдат от затлъстяване и наднормено тегло.

Оказва се, че игрите имат точно обратния ефект – те притъпяват глада и създават усещане за ситост, което прогонва апетита и помага в стремежа за сваляне на килограми. До този извод достигнаха учени от университета в Плимут след провеждането на странно изследване. Те разделили 1000 души на две равни групи и ги карали да описват глада според три критерия – сила, продължителност и натрапчивост.

Първоначално всеки път, когато представител на едната група, условно наречена групата на геймърите, споменавал, че е гладен, му било давано да играе тетрис в продължение на три минути. Оказало се, че съсредоточението в играта кара мозъка да забрави за глада и така най-лесно се минава през онзи триминутен период  на силен и натрапчив глад, който представлява кризата, караща хората да препълнят чиниите си или да изядат нещо здравословно.

В групата на неиграещите, участващите в експеримента трябвало да устоят на глада, но не всеки успявал. Те се хранели средно с по един път повече от геймърите, а и психическата воля, която влагали за да не посегнат към храната била доста по-мъчителна.

На следващия етап от изследването на играчите било разрешено да се занимават целодневно с тетриса, а не само първите три минути след като изпитат глад. Оказало се, че една част от тях дори е склонна да не сложи и залък в устата си през целия ден, защото умът се е захласнал толкова силно в действието, че не успява да осмисли сигналите за глад. След края на проучването било установено, че хората, които играят компютърни или настолни игри огладняват с 24% по-малко от тези, които не се отдават на това удоволствие. Освен това гладът при геймърите е много по-краткотраен и ненатрапчив за разлика от този при неиграещите.    

ПОДОБНИ СТАТИИ

Спанак ни помага да устоим на апетита

Магията за потискане на глада в листния зеленчук е открита съвсем наскоро и се казва тилакоид. виж още »

Диета с фибри бори холестерола

Увеличете приема на овес, ечемик, мюсли, моркови и ябълки и тялото ви отново ще разгражда мазнините мормално. виж още »

Протеинова закуска убива глада

Хапвайте яйца вместо сладкиши при първото си ядене и апетитът ще си отиде за целия ден. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта