Регистрация

Комерсиалните зеленчуци не отстъпват на органичните

01 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 2109
Комерсиалните зеленчуци не отстъпват на органичните

Органичните храни нямат изявено благотворно въздействие за възпрепятстване развитието на ракови клетки спрямо даровете на природата, отглеждани в изкуствена среда.

С настъпването на пролетта и пробуждането на природата за нов живот все по-наболял става въпроса с яденето на пресни плодове и зеленчуци, които вече започват да се появяват по нашите земи в лицето на свежите марули, репички, лук и да обещават щедростта си в множеството разцъфтени и напъпили дръвчета. Зимата често оставя непривлекателни следи по тялото като някое друго килце от мазните меса и намаленото количество разходки заради студеното време. А с нискокалоричните плодове и зеленчуци можем да се справим с проблема. Освен бедни на калории са богати и на витамини и минерали, които помагат на тялото да се съвземе от изтощителната и бедна на полезни хранителни вещества зима и да се пребори с пролетната умора на организма.

Затова вече след работа традиционна гледка са прибиращи се от отруден ден хора с по една торбичка, скътала нещо свежо за предястие или десерт от близкия плод-зеленчук. Това е добър навик, примера за който можем да срещнем пред почти всеки вход на блок или кооперация, ровещ в чанта или джоб за връзката с ключове и бързащ да нахрани семейството си с нещо прясно откъснато.

Основно притеснение на купувачите на плодове и зеленчуци са препаратите, с които се обработва уж полезната храна, защото малцина производители могат реално да гарантират произхода й. Страхът от натравяне с нитрати и пестициди разваля домашната идилия и мнозина правят свои хитринки, за да освободят домата, марулята, краставицата и други от вредните обработвателни елементи. Така например зеленчуците киснат в студена вода за около час, плодовете се оставят под течаща струя, а в последствие всичко се мие старателно.

Малцина решават проблема кардинално. Готови са да бръкнат по-надълбоко в джоба си, за да се сдобият с био и органични продукти, които да гарантират наистина полезната плодова или зеленчукова салата. Но в България, за разлика от повечето Западноевропейски страни магазините за органик фууд не се намират така лесно, и докато в София са десетина, то в по-малките градове жителите се радват само на един или пък се оплакват от липсата на такъв.

Британско изследване, публикувано преди броени дни успокоява потребителите, доказвайки, че органичните и биопродукти не са по-полезни за тялото поне в една насока – развитието на ракови клетки. Продължилото близо 10 години проучване върху 600 000 души на Острова на възраст между 50 и 70 години изрично сочи, че независимо от вида на отглеждане на плода или зеленчука, неговите свойства да влияе върху видоизменянето на обикновените клетки в ракови е едно и също.

Учените са категорични, че обикновените и органичните храни имат еднаква сила при въздействието си за мутация на клетъчно ниво, затова в този случай не може да се твърди, че има по-полезни. В рамките на изследването 50 000 души от групите, разделени по равно на хранещи се с органични продукти и хора, които си взимат обикновени плодове и зеленчуци от пазара, са развили някакви форми на тумори. Но от тях няма изявен показател за принадлежност на мнозинството към една от двете групи.

Експертите обясняват, че не оспорват по-високата здравословност на органичните храни пред отглежданите им с препарати събратя, но не са убедени, че има реална причина за притеснения в домовете, където се пазарува от комерсиалната хранителна верига. И след като доказано в колбасите има повече нитрати, отколкото се събират в плодовете и зеленчуците, то усилията за здравословнен начин на ядене трябва да бъдат концентрирани в друга насока, без притеснения от вредното влияние на повече салатка за сметка на основно.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пролет е – яжте зеле за секси и здраво тяло

Зелето е богато на витамини и минерали и бедно на калории, затова може да се хапва от всеки, който държи на външния си вид и устойчивостта на организм виж още »

Пролет е – хайде да отслабваме

Лека двуседмична диета за любителите на природни храни. виж още »

Замразените салати са по-здравословни от пресните

Плодовете и зеленчуците, които са съхранявани във фризери имат повече полезни вещества от пресните. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта