Регистрация

Пролет е – яжте зеле за секси и здраво тяло

24 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 4381
Пролет е – яжте зеле за секси и здраво тяло

Зелето е богато на витамини и минерали и бедно на калории, затова може да се хапва от всеки, който държи на външния си вид и устойчивостта на организма.

Зелето ни прави слаби, заявяват от Здраве ТВ преди апокалиптична възхвала на листния зеленчук, която убеждава малки и големи, че хапването на зелева салата е пряк път към здравословния начин на живот, природосъобразното хранене, топенето на мазнини и извайването на мечтаната фигура.

Зелето съдържа минимално количество калории, които се доближават практически до нула, защото организмът изразходва повече калории за разграждането на зеле, отколкото си набавя чрез него. Затова се казва, че то е с отрицателен енергиен баланс. Въпреки това, не бива да се консумира само от хора, които искат да отслабнат. То е ценна храна за всички възрасти, защото съдържа множество полезни вещества.

Зелето не се препоръчва единствено за хора със стомашни проблеми, защото се смила трудно и натоварва стомашно-чревния тракт. Диабетиците също трябва да го избягват заради съдържанието на захар.

Познати са повече от 100 вида зеле – бяло, китайско, червено, брюкселко, савойско, броколи, карфиол. В България най-разпространено е т.нар. бяло зеле. То присъства на трапезата ни през цялата година – и като прясно, и като кисело. С малкото си калории зелето е полезно за хората с наднормено тегло. Но дори и да не спадате в тази категория, радвайте се на полезните му свойства. Редовната му консумация ще ви се отплати подобаващо. Зелето съдържа голямо количество витамин С, което е предимно в пресния зеленчук. Ако не се консумира веднага, с времето той изчезва. А той е важен освен за имунитета и за забавяне на стареенето. Освен това зеленчукът съдържа вещества, които се грижат за здравината на косата, гладкостта и нежността на кожата, за костите и ставите. В зелените листа ще попаднете на витамини А, В, Е, К, РР и малко познатия витамин У, който лекува увреждания на лигавицата.

Освен витамини зеленчукът ще ви набави калий, ензими, картотин, фолиева киселина, фосфор минерални соли и други полезни елементи и вещества. Затова се ползва и с лечебна цел – при нервни проблеми, превенция срещу рак, заболявания на черния дроб и други. Голямото количество целулоза благоприятства перисталтиката на червата.

Ако още не сте захрупали зеле за здраве, то използвайте го, за да отслабнете. Освен, че е с отрицателен енергиен баланс, то запълва стомаха бързо и убива глада. Бавната му разградимост пък е причината след похапване на свежа зелева салата да не огладнявате продължително време. Така че – хем малко калории, хем ситост и пълен стомах – какво по-добро от това. Хапвайте си го, когато поискате.

Яденето на зеле обаче има и един минус – предизвиква подуване на корема заради трудната си смилаемост. Възможно е да образува газове, което ще ви създаде дискомфорт. Това се случва само при хората, които не са свикнали да си хапват зеле. Ако искате да поправите тази грешка, помнете, че само в началото стомахът ви ще реагира остро на хрупкавите листа. Щом свикне, че те са част от менюто, подуването, тежестта и газовете ще изчезнат и няма да ви безпокоят повече.

Съдържанието на витамин С в зелето допълнително ви помага да изгорите мазнините. Можете да го комбинирате с различни храни, защото зелето има добра поносимост и съвместимост с почти всички продукти, които човек си хапва в ежедневието. Затова – създайте си навика да си го хапвате като гарнитура към меса, морски дарове и дори постни гозби. Нещо свежо във вашата чиния никога не е излишно.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ранната пролет изисква смяна на хранителния режим

Рязкото и ранно затопляне е аларма към организма да промени хранителните си навици.   виж още »

Как да се храним в лабилния климат

Примерно меню, когато навън се съчетават три сезона. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта