Регистрация

Как да се предпазим от дехидратацията

05 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 3697
Как да се предпазим от дехидратацията

Цветът на урината, бодростта и еластичността на кожата са сигурни показатели дали пием достатъчно вода.

При дехидратация тялото ни не губи само течности, но и електролити, обяснява д-р Мария Папазова, гост в предаването На кафе по Нова ТВ. Загубата на вода в тялото води до множество проблеми, като повишено производство на холестерол в черния дроб, от където и облепване на клетъчните мембрани с холестеролни петна – естетвена реакция на организма за запазване на водата в клетките. От тук се затруднява и тяхното прочистване, тъй като не могат да отделят токсините през мембраната си, а освен това не могат и да приемат кислорода от външната среда, което ги състарява и убива понякога. Затова е важно, в горещите летни дни, разбира се и не само тогава, да приемаме вода в големи дози, подчертава д-р Папазова.

Тя обяснява, че българинът живее с погрешното разбиране, че от дехидратацията ни спасяват всякакви видове течности – сокове, нектари, кафета, супи. „Това не е така, защото повечето от тях дори имат обезводняваща функция и действат като диоритици. Кафето буквално изпива водата от тялото, затова не е добре лятото да се пие повече от едно на ден.“

Специалистът обяснява, че основен признак за обезводняването е намаляването на количеството на урината и рядкото ходене до тоалетна. Освен това цветът й потъмнява. В тяло, където има достатъчно вода, за да може то да функционира правилно, урината е с блед сламен цвят и наподобява чай от лайка.

Друг показател за дехидратация е усещането за сухота в устата. Ако човек усети жажда, то това означава, че вече се е дехидратирал и тялото му има крещяща нужда от вода. Затова е добре да се създаде навик за поемане на течности по принцип, а не само когато преглъщането вече се затруднява от сухота. Липсата на достатъчно вода в тялото води и до летаргичност, усещане за умора, загуба на настроение. Освен това честата дехидратация причинява загуба на еластичността на кожата, хлътване на очите и дори фонтанелата (по-често се среща при бебета), периодична поява на главоболие, и стресираща загуба на телесна маса.

Затова, ако искате да се спасите от множеството нежелани ефекти на обезводняването, пийте редовно вода и помнете, че загубата на само 3% от телесните течности вече се определя като дехидратация.   

 

Цялото предаване - гледайте ТУК.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Разликата между сода, газирана вода и тоник

Каква е разликата между газираната вода и содата и какво представлява напитката тоник?   виж още »

Пектин за здраве - как да избираме и приемаме природната добавка

Д-р Мария Папазова: Каква е разликата между ниско и високо естерифицирания пектин и по колко грама от добавката да взимаме на ден? виж още »

Вашингтон поуст: Пет проблема, които се лекуват с вода

Водата може да облекчи мускулите, да прогони синозита, да пребори главоболието и артрита и да гарантира добрия сън. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта