Регистрация

Пектин за здраве - как да избираме и приемаме природната добавка

27 Nov 2014   /   nina123   /   Видяна: 19565
Пектин за здраве - как да избираме и приемаме природната добавка

Д-р Мария Папазова: Каква е разликата между ниско и високо естерифицирания пектин и по колко грама от добавката да взимаме на ден?

Пектинът е уникално полезна естествена хранителна добавка, която трябва да влиза в диетата на хората, водещи здравословен начин на живот, твърди д-р Мария Папазова – гост на Гала в предаването на кафе. Освен от ябълки, пектин може да се прави от цвекло или цитрусови плодове, като вкусът му е ненатрапчив и има лек плодов аромат.

Пектинът действа като метла на храносмилателния тракт и пречиства всичко, което пречи на разграждането на храната. Освен че улеснява ходенето до тоалетна и спомага за изхвърлянето на натрупалите се отрови и тежки метали в организма, пектинът дори успява да изгони радиоактивните наслагвания в тялото. Затова е добре да ползваме пектина и с тази цел, предвид радиационния фон, на който е изложен българина днес – не само облъчванията от клетките на мобилните оператори, но и близостта с АЕЦ Чернобил.

Пектинът е натурално средство, което бори лошия холестерол. Д-р Папазова обяснява, че голяма част от хората са в грешка, поставяйки под един знаменател добрия и лошия холестерол и често пъти при опит да понижат нивото на общия, те не посягат към първоизточника на проблема. Това не е така с пектина, който лишава тялото ни именно от този холестерол, който вреди.

Пектин, приет заедно с храна, има още по-благотворно действие върху метаболизирането, защото той, попаднал в стомаха и червата влияе от първо лице върху начина на разграждане на продуктите, тяхното стойностно усвояване и изхвърлянето на вредните вещества. Той действа директно на яденето, с което е попаднал в организма, но остава, за да довърши работата си в тялото и след това.

Пектинът може да се обяви за възстановител на чревната екология, твърди д-р Папазова. Попаднал в стомаха, под влиянието на телесната температура той ферментира и от него се образуват полезни бактерии. Те имат две основни функции – да се борят с болестотворните си събратя и по този начин да предпазват от зарази и да поддържат общото физическо здраве. Във втория случай те преминават в червата, подпомагат правилната дефекация и изчистват всички наслоявания, които с години са се натрупвали и задръстват отделителната система.

Пектин може да се използва и за външното лечение на рани. Достатъчно е да си купим предлаганите прахове в аптеките и магазините за здравословно хранене, а след това да правим компреси с него. На марли и пластири се нанася разбит до кремообразна субстанция пектин с вода и се оставя да подейства за 30-тина минути. Силните му регенеративни свойства не остават незабелязани, а резултат може да бъде отчетен още след първата процедура. Веществото действа както на повърхностни, така и при по-дълбоки наранявания.

Колко пектин трябва да се приема на ден? Отговорът на този въпрос е индивидуален за всеки човек, но осреднената картина показва, че 5 грама дневно са достатъчни, както и че не бива да се консумира повече от 10 грама. Пектинът не е медикамент, а добавка, затова няма остро действие, а трябва да се консумира хронично с храната, като се дават известни почивки.

Как се приема пектин от диабетици? Д-р Папазова препоръчва с пластмасова или друг тип лъжичка да се гребва от прахообразен пектин и да се разтваря във вода или малко количество плодов сок. Тази профилактика трябва да се прави веднъж-два пъти на ден, 15-тина минути преди основно ядене. Грешно е разбирането, че диабетиците трябва да приемат пектина разтворен в мед, защото тази комбинация може да е много полезна за здрав човек, но при страдащите от инсулинов недостиг повишава и без това опасните нива на кръвна захар.

Пектин в диетата на здрав човек. Тук трябва да се съобразим със следното – дали пектина, който приемаме е високо или ниско естерифициран. Информация за това можем да намерим върху опаковката на добавката. Ниско естерифицирани пектини се дават на хора със специални професии като миньори, лаборанти и други, които имат досег до канцерогенни и радиоактивни елементи, защото веществото ги изчиства от организма. Лошото обаче е, че тук пектинът чисти и микроелементите, които са полезни за тялото – калций, магнезий, фосфор и др. Затова ниско естерифицираните пектини се пият заедно с хранителни добавки. Ако здрав човек, без опасни влияния на работното място иска да пие пектин за здраве, то нека избере високо естерифицираните версии и на всеки 50 дни да си дава по 15 дни почивка, съветва специалистът.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На кои храни наблегна човечеството през февруари

В месеца на студа и любовта се хапва предимно печено – печени плодове, печени зеленчуци и печено месо. А всичко това – придружено от хубав виж още »

Как да подпомогнем усвояването на хранителни добавки

Витамините и минералите на таблетки се нуждаят от специфична среда за преработване. виж още »

Как да се предпазим от дехидратацията

Цветът на урината, бодростта и еластичността на кожата са сигурни показатели дали пием достатъчно вода. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта