Регистрация

Разликата между сода, газирана вода и тоник

18 Nov 2019   /   nina123   /   Видяна: 2660
Разликата между сода, газирана вода и тоник

Каква е разликата между газираната вода и содата и какво представлява напитката тоник?

 

Газирана вода, сода или тоник – мнозина трудно си избират между тези три напитки или хващат първата, която им попадне, поставяйки ги под един знаменател. Но разлика има, обясняват от foodpanda и разказват каква е тя.

 

Какво представлява газираната вода? По правило това е вода, която извира с естествената си газировка. По някога, когато мехурчетата се прекалено малко, се позволява допълнително газиране в производствения процес, но обикновено стремежът на търговеца е да запази водата в най-чистия ѝ вид от извора до потребителя, без да добавя излишно съдържание, пък било то и само на въздух. Газираната вода е полезна, защото съдържа естествени минерали. Най-често това са натрий, калий и магнезий. Благодарение на тях тялото се хидратира още по-добре, защото те спомагат задържането на влага в клетката. Фактът, че са от естествен източник, ги прави полезни и лесни за усвояване. Освен това освежаващата напитка не съдържа калории.

 

Какво представлява содата за пиене? По вкус и качества тя наподобява газираната вода, но тук балончетата са изкуствено създадени. Естествено, липсват полезните качества на газираната вода от природата. При отпиване се усеща лека соленост, която идва от добавката на готварска сол, калиева сол, динатриев фосфат и натриев бикарбонат. Тези вещества също спомагат хидратацията, но са продукт на фабрична работа, затова и не се възприемат така благоприятно от тялото. Все пак клуб содата е за предпочитане пред другите изкуствено газирани напитки, защото не съдържа изкуствено добавена захар и е нискокалорична.

 

Какво представлява тоникът за пиене? Това е сода с още добавки за допълнителен вкус. Основната съставка, която се добавя в преминалата през изкуствена газировка вода е царевичен сироп с високо съдържание на захар. Ето защо калориите в този продукт скачат неимоверно. Слага се още хинин и лимонена киселина, които допринасят за традиционното усещане за горчивина и киселите нотки.

 

Коя газирана напитка е най-полезна? От отговора на този въпрос автоматично се изключват колата и плодовите газирани напитки. В тях има много захар или изкуствени подсладители, често не съдържат чист плодов сок, а просто ароматизатори, наситени са с калории или ако са нискокалорични, то в тях е вложен вредния аспартам (повече за него четете ТУК) или други негови заместители, чието приемане от здрави хора не е препоръчително. Тоникът се подслажда с царевичен сироп, което го прави една идея по-полезен, но отново не е здравословно решение за хидратиране с газирана напитка. Содата от своя страна е обогатена с изкуствени вещества, които издуват стомаха, могат да предизвикат усещане за глад и храносмилателен дискомфорт. Газираната вода е най-добрата алтернатива – с естествени минерали и газировка, без добавени фосфати и захари, тя действа оводняващо и радва с вкуса си повече от обикновената вода. Затова човек е склонен да изпие повече от нея и по-този начин да си гарантира приема на достатъчно течности без да вреди на здравето си.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пие ли се вода по време на хранене?

Колко вода се пие с храната и защо не бива да се приемат различни от водата напитки по време на ядене?   виж още »

Домашни безалкохолни разхладителни напитки с газирана вода

Безалкохолни коктейли с газирана вода за горещото време.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта