Регистрация

Какво най-често сме склонни да забравим на романтична вечеря

13 Feb 2018   /   nina123   /   Видяна: 2095
Какво най-често сме склонни да забравим на романтична вечеря

Гарантирайте си охладени напитки, сложете цветя на трапезата и не забравяйте солницата и допълнителните салфетки.

 

С наближаването на Свети Валентин много мъже и жени може би планират да поканят половинката на романтична вечеря в дома си. За едни това е начин да скъсят дистанцията, други копнеят за уют и спокойствие с любимия човек, а трети директно преценяват близостта на леглото в съседната стая като плюс пред вечерята на ресторант. А за семейните домашното огнище е добро решение за кротък празник в средата на работната седмица.

 

Може би всеки подхожда с лек скептицизъм към самия себе си в идеята да бъде домакин на романтична вечеря. Възможно е да се объркат куп неща, други – да бъдат разтълкувани погрешно. Направата на адекватна вечеря изисква познания и опит... Но – това не бива да секва ентусиазма ви. Защото ако човек наистина ви харесва, несъмнено ще оцени високите усилия, които сте положили. Ние просто ще ви дадем няколко съвета как от разкошна, вечерята ви да се превърне в идеална, като не допускате някои елементарни грешки.

 

1. Сгответе нещо, което сте готвили. Сега не е момент за импровизации. Ако не сте уверени в способностите си на кулинар – поръчайте храна. Не е срамно и е далеч по-добре от това да останете гладни. Дори и едни пържени яйца могат да бъдат романтични, стига да ги направите с финес. (Опитайте с тази наша идея за пържени яйца в сърце от кренвирш.) Дайте от себе си онова, което можете, а не се хвърляйте в модерни и сложни рецепти.

Ето и няколко хитри и лесни идеи за романтична храна

 

2. Погрижете се виното да е студено през цялата вечер. Мнозина забравят този особено важен детайл. Ако се чудите как да го направите, изтичайте до близката бензиностанция и си купете лед, все едно ще съхранявате труп във ваната. Бутилката се отваря и се слага в малка кофичка или купа с лед. Така хем няма да ходите до хладилника при всяко наливане, хем ще имате адекватно изстудено вино под ръка през цялата вечер.

 

3. Не забравяйте украсата – тя носи истинското усещане за романтика. Не е нужно да превръщате трапезата в подобие на олтар от сатанински ритуал, като я окичите със свещи. Три малки свещи, красиво сгънати салфетки, естетично подбрана покривка и букет свежи цветя са достатъчни. Запомнете - четният брой свещи е за погребения.

 

4. Попитайте госта си дали има хранителни алергии или алергии от цветя. Ако не предвидите този потенциален факт, вечерята може да завърши катастрофално. Съобразете се с вкусовете на човека, долколкото са ви известни.

 

5. Проветрете хубво помещението преди вечеря, особено ако не живеете заедно. Ясно е, че всеки човек и всеки дом си има специфична миризма, която е чужда за околните. Не я убивайте като изкъпете стаята в ароматизатор. Той прдизвиква сълзене и пречи на сетивата да се насладят на вкуса на храната. Малко свеж въздух е достатъчен. Направете го непосредствено преди да посрещнете госта си.

 

6. Предвидете си пепелниче или малка купичка за отпадъци, която е добре да почистите, ако се напълни по време на вечеря. На никой не му е приятно да трупа изцапани салфетки, костилки от маслини, недодъвкани жилки от месо или чепки подправки, както и клечки за зъби около и встрани на чинията си. Получава се хаос, който можете да си спестите. Особено ако вечерята съдържа кокали и кости, добре е да предвидите посуда за отпадъци. По възможност не я слагайте между вас двамата – не е много романтично.

 

7. На трапезата задължително трябва да има питейна вода. Може и да се окаже, че наблягате далеч повече на по-съществените напитки, но водата е нужна за няколко потенциални събития. При подлютяване или задавяне се получава неловко, ако няма чаша под ръка, от която да се отпие. Понякога човек има нужда при дегустация на храна да изплакне устата си от предишния вкус с глътка вода. Тя е и добро решение, ако се появи неприятно хълцане.

 

8. Предвидете допълнителни салфетки и подправки. Малцина могат да се обслужат с една единствена салфетка за цялата вечеря. Но мнозина забравят да сложат на достъпно място допълнителните кърпички за бърсане. Същото е със солта - за да сте сигурни, че хем няма да пресолите ястията, хем няма да са безвкусни на госта ви, сложете базово количество сол в храната и оливерник с подправки на трапезата. Така всеки сам ще доовкуси храната си, колкото му е приятно.

 

9. Топлината създава уют. След като проветрите, бъдете готови бързо да затоплите помещението. 22 до 23 грауса е нормалната температура за вечеря. Не прегрявайте помещението, колкото и да ви се иска дрехите да паднат по-бързо.

 

10. Музиката е за фон, НЕ за надвикване. Ако пускате романтична музика, нека бъде тихо – така ще имате шас да поговорите с любимия човек на спокойствие. Нали все пак по тази причина организирате вечерята у дома си.

Екипът на kulinarno.bg ви стиска палци да изкарате приятна и незабравима вечер с любимия човек!

ПОДОБНИ СТАТИИ

10 правила за поведение на трапеза

Как правилно се пие чай, как се яде хляб по етикет и къде се поставят напитките, хляба и ножа?   виж още »

Този празник: Домашни бонбони за любимия човек

Лесни рецепти за романтични домашни бонбони, които веки може да направи. виж още »

Свети Валентин с любов и вкус на мед

Модерният свят чества деня на влюбените и обичта. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта