Регистрация

10 правила за поведение на трапеза

26 Jul 2019   /   nina123   /   Видяна: 2273
10 правила за поведение на трапеза

Как правилно се пие чай, как се яде хляб по етикет и къде се поставят напитките, хляба и ножа?

 

Като заговорим за етикет и поведение по време на хранене на официална вечеря или събиране, първите стъпки са правилното поставяне на приборите спрямо блюдата, стойката на тялото спрямо масата и начини на хранене, приети като догми от векове. Но това почти всеки го знае, затова днес ще обърнем внимание на малко по-нестандартни правила, които доказват класа и познание на добрите обноски. Каналът 5-minute crafts обяснява как правилно се пие кафе от порцеланов сервиз и къде се поставят ножа и голямата салфетка преди отсервиране. Още любопитни принципи на официалното пребиваване на трапеза – вижте сега:

 

1. Голямата кърпа за хранене се разгъва и слага върху краката, за да пази от окапване, а не около пазвата или в яката. След като се стане от трапезата, използваната голяма кърпа се оставя на стола, а не на масата.

 

2. Вино се налива винаги до средата на чашата.

 

3. Хляб се яде като се къса парченце от него и се поставя в устата, а не се ръфа от цялата филия.

 

4. Чай се разбърква като лъжичката се върти в центъра на чашката без да се опира в стените или дъното. Пакетчето се отцежда в едната стена на чашката и се оставя в чинийката. Лъжичката се поставя на салфетка встрани – не в чинийката.

 

5. Устните се забърсват преди отпиване от чашата, а след това не е задължително. Правилото важи с особена сила, ако чашата е стъклена.

 

6. Когато пиете кафе, с лявата ръка е правилно да се вдигне чинийката на ½ от разстоянието между масата и устата и тогава с дясната да се вземе чашата и да се отпие. После чашата се поставя в чинийката и вече с две ръце напитката и подложката се връщат обратно на масата.

 

7. Ако имате храна, поднесена с хляб и напитка, питието се слага отгоре на основната чиния вдясно, а паничката с хляб – отгоре вляво.

 

8. След приключване на храненето приборите се оставят в чинията, като ножът задължително трябва да сочи с острието към вътрешността на чинията.

 

9. Етично е да НЕ накланяте настрани чашата с напитка, когато използвате сламка.

 

10. Винаги използвайте и лъжица освен вилицата при ядене на спагети или паста от дългите видове. Пастата се загребва с вилицата и се навива докато края на зъбците на вилицата се опират у лъжицата. След като хапката е добре навъртяна върху вилицата, се изяжда само с вилицата, а лъжицата остава в чинията. Лъжицата се държи с лявата ръка, а вилицата – с дясната.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ядене на супа по етикет

Как правилно се яде супа, коя е лъжицата за супа и сърба ли се по време на хранене?   виж още »

Три странни хранителни правила по света

Внимавайте с дъвките в Сингапур, с кетчупа във Франция и с религиозните храни в Норвегия.   виж още »

Какво най-често сме склонни да забравим на романтична вечеря

Гарантирайте си охладени напитки, сложете цветя на трапезата и не забравяйте солницата и допълнителните салфетки.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта