Регистрация

Свети Валентин с любов и вкус на мед

14 Feb 2014   /   nina123   /   Видяна: 3274
Свети Валентин с любов и вкус на мед

Модерният свят чества деня на влюбените и обичта.

Днес, 14 февруари, е денят на любовта и виното. Милиони хора по целия свят тръпнат в очакване да прекарат празника с човека, спечелил любовта им, да признаят чувствата си пред обичания или просто да отворят бутилка вино и да вдигнат тост с някого, когото смятат за специален.

Празникът на влюбените е с близо хилядолетна история и макар че Римокатолическата църква вече е извадила Свети Валентин от списъка с канонизираните светци (от 1969 г), традицията да се чества деня на любовта е все още жива и модерна. Според легендата Свети Валентин е бил свещеник, който венчавал християни в Рим през II век след Христа. Затова и е обявен за покровител на обичащите се. Гоненията над християните обаче станали причина светецът да бъде осъден на смърт и екзекутиран по нареждане на император Клавдий II през 270 година. Хилядолетие по-късно тленните останки на Св. Валентин били открити в римската базилика Санта Мария, където черепът, считан за негов, се пази и до днес. Останалите кости са пренесени в различни християнски светилища по целия свят и често са причина двойките да избират именно тези места, за да сключат брак, който да е закрилян от светеца на любовта.

Недоказана теория развенчава митът за Св. Валентин, като обяснява, че такава личност никога не е съществувала. Изводите се базират на непотвърдения факт, че преди писателят Джефри Чосър да създаде своя литературен персонаж Валентин, който е описан като светеца, няма намерено сведение за неговото съществуване. Запознати с творчеството на Чосър обясняват, че действията и лицата в неговите текстове са напълно измислени с цел четивност на повествованието.

Но дори и твърдението да се окаже истина, има алтернативи за тези, които искат да празнуват имен ден или да честват любовта си. Съществуват още девет канонизирани светци с това име и една жена – Великомъченица Валентина от Витербо.

На 14 февруари освен влюбените и имениците, празнуват и пчеларите, защото се смята, че Свети Валентин е помазвал челата на двойките, които е венчавал с мед и вино. Затова се приема, че на този ден се правят подаръци от медени сладкиши за любимите хора. И макар шоколадът да е най-комерсиалният дар за обичания човек, все още има верни поддръжници на традицията.

Екипът на kulinarno.bg ви пожелава винаги силна, искрена, пламенна и споделена любов, която да носи много щастие и да осмисля живота. Да е живо и здраво името на всички именяци, които празнуват днес, а кошерите на пчеларите да се роят и пълнят с мед. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Чудеса за Св. Валентин със сърчице формичка за курабийки

Храна, оформена като сърце създава романтика в специалната вечер.   виж още »

Бързи любовни храни за Св. Валентин

Сладки и солени сърчица, които се приготвят за броени минути.   виж още »

Какво най-често сме склонни да забравим на романтична вечеря

Гарантирайте си охладени напитки, сложете цветя на трапезата и не забравяйте солницата и допълнителните салфетки.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта