Регистрация

Изобретение показва дали напитката е менте

12 Aug 2019   /   nina123   /   Видяна: 818
Изобретение показва дали напитката е менте

Уред отчита пречупването на светлина от питиета и измерва тяхното качество.

 

Някои питиета за табиетлии могат да достигнат доста висока цена, но дали наистина течността в бутилката си заслужава парите? За да си отговори потребителят на този въпрос, шотландски учени изобретяват джаджа, която да замери качеството на напитката. Така човек ще е сигурен за какво плаща, а и няма да подлага живота си на риск, купувайки си ментета и питиета със съмнителен произход и съдържание.

 

Какво представлява Изкуствен език? В този случай така се нарича електронният дегустатор, изобретен от шотландски учени. Този „език“ дори не трябва да се допира до напитката, защото я тества през стъкло. Така не е нужно да купувате, за да установите качеството. Уредът може да се използва директно на щанда по време на важния избор.

 

Как работи Изкуствен език? Принципите на работа са елементарни, но и много практични. Изобретението изпраща и приема светлинни лъчи през шишето и течността. На базата на пречупването на светлината и отраженията, които дава, се изчислява дали дадената напитка изпълнява предвидените за нея характеристики. Тестът отнема броени секунди, а резултатът се изписва на дисплей.

 

Първи опити с изкуствен език. Екипът от експериментатори, разработили електронния дегустатор, избира няколко марки ирландско уиски, за да провери работата на машината. В 99,9% от тестовете, е получена необходимата информация за изследвания вид уиски и е сравнено измерването с очаквания краен резултат. Човечеството вече разполага с лесен начин да провери дали го мамят на етикета или е допусната производствена грешка.

 

Развитие на Изкуствен език. Тестовете дотук са проведени само върху видове шотландско уиски, но изобретателите имат планове да разширят сферата на работа на машинката. Така тя ще разпознава вина, бири и други твърди напитки. Може би един ден ще спасява и живота на българи, проявили липса на познания в направата на домашна ракия.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Шантави кухненски уреди в Amazon – част 2

Изобретения, които улесняват работата на модерните домакини в кухнята.   виж още »

Шантави домакински пособия, открити в Amazon

Тиган за готвене на няколко храни едновременно, нож за пресни и сушени подправки, поставка, която пази чашата от разливане и бъркалка за кайма са сред виж още »

Магическа чаша ни кара да пием повече вода

Специалната чаша The Right Cup прилъгва мозъка с въздействащи цветове и плодови аромати. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта