Регистрация

Тайванското метро се превърна в био ферма за марули

06 Oct 2022   /   nina123   /   Видяна: 1319
Тайванското метро се превърна в био ферма за марули

Вертикалните градини с хидропонно отглеждани зеленчуци са шансът на човечеството да разполага с евтини и екологично чисти зеленчуци.

 

Дефицитът на пресни плодове и зеленчуци в Тайван е проблем от години, който влияе на общественото здраве. Населението на островната държава е над 23 млн. души, които разполагат с площ от малко над 36 000 квадратни километра. В допълнение близо ¼ от острова е зает от планина със средна височина над 3 000 метра. На такова място трудно се отглеждат големи количества насаждения, особено върху разгърната площ. Отделно младото население отказва да се занимава със земеделие и се посвещава на просперираща, високоплатена и модерна работа в сферата на технологиите. Така пресните плодове и зеленчуци в Тайван се превръщат в скъп и труднодостъпен лукс. Но една инициатива цели да промени това.

Ако искате да направите нещо наистина вкусно с пресните си зеленчуци, вижте нашата рецепта за богата Шопска салата, както я приготвяме у дома

Ерата на вертикалните градини. В Източна Азия преди повече от десетилетие навлиза модата на вертикалните градини. Те пестят място, тъй като растенията са разположени на закрито, под земята и се огряват от лампи със светлина, имитираща слънчевите лъчи. Така в малко пространство се намества голяма площ растения, подредени едно под друго. Разгърнатият им обем, ако се проектират върху земната повърхност, би заел огромни несъществуващи пространства.

Вижте как свежите листни зеленчуци се комбинират с пилешко, чери домати, варени яйца и домашно приготвен майонезен сос в любимата ни рецепта за диетична салата вкъщи

Ерата на хидропонното отглеждане на култури. Хидропонното отглеждане на растения пък е мода, която цели спирането на употребата на пестициди и хербициди, както и третирането с препарати. Все повече изследвания по света доказват, че химията в отглеждането на растения разваля завинаги почвата на Земята и създава необратими процеси. Също така вредните вещества попадат в растението, а оттам и в устата и тялото на хората. Това повишава риска от автоимунни заболявания, развитие на хронични алергии и тумори. При хидропонното отглеждане не се използва почва, съответно се елиминира необходимостта от торене и предпазване от вредители. Особено когато градината е на закрито, реколтата е защитена от насекоми, червеи, ларви и яйца. Така продукцията на хидропонното отглеждане е екологично чиста, а новите софтуери позволяват на собственика да следи влагата, светлината и хранителния състав в градината през мобилното си устройство.

И без да е отглеждана хидропонно главата айсберг и малко ягоди стават на уникална салата с меден дресинг

Иновативна ферма в тайванското метро. Истински скок към бъдещето с иновативна технологична градина правят заетите в проекта за отглеждане на зеленчуци в тайванското метро. Това е хитър начин да се върнат младите, които работят в сферата на технологиите, към градинарството. На площ от 40 квадратни метра вече са подредени градините с био марули. Светлината едновременно се използва за отглеждането на зеленчуци и осветяването на метростанцията в столицата Тайпе. От своя страна зеленчуците представляват свежа и красива украса, а забързаните домакини могат да си купят вечерната полезна салата докато чакат влака.

Любителите на зелето могат да опитат тази рецепта за салата от прясно зеле със сирена, ядки и дресинг

Вертиканата хидропонна градина в Тайпе. Тя е факт само от месец, но първата реколта, вече е обрана и схрускана. Първият добив дава за месец 180 торби с маруля от по 200 грама, но изобретателите на съоръжението обещават двойно по-голяма реколта само за седмица. Марулите са затворени в стерилни прозрачни съдове и са напълно чисти откъм препарати. А тунелите и станциите на метрото предлагат огромно пространство за отглеждането на растения за храна – задача, която едва сега започва да се изпълнява с цел повишаване на общественото здраве, повишаване качеството и намаляване цената на пресните зеленчуци и постигане на по-естетичен вид на тайванското метро. А дали подобни иновативни градини ще станат факт навред по света – остава да почакаме и да видим.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Иновативен сензор измерва витамините в храните

Апарат показва колко витамини има в плодовете и зеленчуците, за да помогне на производителите да създават максимално полезна стока и да ориентира купу виж още »

Изобретение показва дали напитката е менте

Уред отчита пречупването на светлина от питиета и измерва тяхното качество.   виж още »

Българско изобретение ни казва какво има под опаковката

Нов сензационен уред, създаден от българи, показва качеството и състава на храните, без да бъдат разопаковани. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта