Регистрация

Иновативен сензор измерва витамините в храните

26 Aug 2022   /   nina123   /   Видяна: 981
Иновативен сензор измерва витамините в храните

Апарат показва колко витамини има в плодовете и зеленчуците, за да помогне на производителите да създават максимално полезна стока и да ориентира купувачите за какво всъщност дават парите си.

 

Да се знае полезната стойност на хранителните продукти с прецизна точност би било разкошно, но все още тези данни могат да се получат само в лаборатория след няколко дни работа. Съвместен екип от Германия, Нидерландия и Белгия обаче е решен да създаде сензор, с който информацията да достига до производители и клиенти. Така изобретението ще помогне за по-добрия живот както на крайния потребител, така и на хората, опитващи се да създават храни и да ги лансират на пазара.

Какво представлява сензора за полезност на храните? Наречен EMR Food Screening, той все още е в процес на изпитания и не е пуснат на пазара, пишат от международната компания за качество на храните EMR в официално съобщение до медиите. Иновативната джаджа сканира съдържанието на плодове и зеленчуци, правейки лабораторен биосензорен мониторинг за по-малко от минута. Благодарение на него се отчита какво е количеството на отделните витамини в продукта.

EMR в производството на плодове и зеленчуци. Именно с цел подобряване и улесняване на работата на производителите идва идеята за създаването на сензора. Главната мотивация за направата му е да показва директно в нивата, градината или оранжерията при какви условия плодовете и зеленчуците увеличават количеството витамини. Така работниците ще могат да преценяват колко вода, торове и слънчева светлина да им осигуряват за максимална полезност. Контролните органи пък ще имат в ръцете си уред, с който много точно да отчитат качеството на дадена стока от растителен произход.

EMR за лично ползване. Планира се цената на апаратчето да е достъпна за работещите хора, за да могат да държат в ръцете си малък и практичен съветник какво да си купят в плод-зеленчука. Това би повишило здравето на човечеството в световен мащаб. Създават се и идеи за подобен тип уреди, които да замерват количеството на минерали, фибри и други полезни вещества не само в плодовете и зеленчуците, но и в по-богата гама от храни. Подобни изобретения ще въведат нова ера в здравословното хранене.

Сензорът за мерене на витамините днес. Екипите, разработили и тестващи EMR Food Screening планират да бъде пуснат на пазара в рамките на следващите няколко месеца. А след като докаже ефективността си, да се търси неговото усъвършенстване спрямо необходимостите на потребителите. Това ще е само началото на цяла гама от подобни апарати, даващи ценна за здравето информация.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тайванското метро се превърна в био ферма за марули

Вертикалните градини с хидропонно отглеждани зеленчуци са шансът на човечеството да разполага с евтини и екологично чисти зеленчуци.   виж още »

Изобретение показва дали напитката е менте

Уред отчита пречупването на светлина от питиета и измерва тяхното качество.   виж още »

Българско изобретение ни казва какво има под опаковката

Нов сензационен уред, създаден от българи, показва качеството и състава на храните, без да бъдат разопаковани. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта