Регистрация

Динята сваля температура и помага при изгаряния

03 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 5539
Динята сваля температура и помага при изгаряния

Плодовете от бостана борят заболявания на отделителната система и изчистват акнето.

Динята е плод, който всеки обича да си хапва в горещите летни дни, но освен вкусна и освежаваща, тя се оказва и много полезна, обяснява д-р Мария Папазова в предаването На кафе по Нова ТВ с водещ – Гала. В динята има 92% вода, но в останалите 8 % Бог е заложил букет от антиоксиданти и вещества, които се грижат за нашето здраве и привлекателен външен вид. Багрилата, които допринасят за червения цвят на плода се наричат каротиноиди, но освен да боядисват, те са извор на младост.

Динята е богата на ликопен, който неутрализира свободните радикали, повишава силата на имунната система и благоприятства функцията на сърдечно-съдовата система. Плодът е чудесно природно лекарство за превенция от рак на гърдата и простатата. Аминокиселината цитролин, която влизайки в бъбрека, се преобразува - действа прочистващо на цялото тяло. Цитролинът се препоръчва при диети за мускулно прочистване от млечна киселина, отмиване на натрупаните в тялото мазнини и активизиране на правилната функция на черния дроб.

Динята е богата на витамин В, особено В1 и В6, които регенерирет зрението и влияят благоприятно на добрия сън. затова се препоръчва да хапвате малко диня преди лягане, но не прекалявайте с количеството, защото има опасност да ви накара да ходите до тоалетна.

Противно на очакванията, че най-голяма част от полезните съставки са събрани в сърцевината на плода, се оказва, че те са равномерно разпределени в цялата червена биомаса. Кората също съдържа витамини и се препоръчва в охладено състояние като маска за лице. Динените семки пък се използват в кулинарята, като от тях се правят олиа и растителни масла. Някои култури си ги пекат и ги ядат, както ние си хапваме тиквените и слънчогледовите семки. Те са полезни за сърцето и регулират редовното изхождане.

В народната медицина има рецепта за смъкване на температура с отвара от динени семки, изключително полезна за малки деца. Вземете чопър и разчупете с него или счукайте в хаванче 1 с.л. динени семки. Залейте ги с 5 с.л. вряща вода и оставете да се оцвети за 20 минути. След това се насладете как сместа ефективно смъква високата температура.

С динената кора се прави отвара против колит. Настържете 2 с.л. динена кора и ги сложете да кипнат за 20 минути на слаб огън в 400 мл. вода. След това прецедете течността, разделете я на 3 равни части и я изпийте три пъти през деня на гладно. Ефектът ще е на лице още на първата седмица.

Сокът от диня можете да използвате като лосион против акне или срещу слънчеви изгаряния.

 

Цялото предаване вижте ТУК.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво причинява преяждането с диня?

Прекаляването с диня може да разшири стомаха, да предизвика внезапен глад и да ви изпрати в тоалетната в неподходящ момент.   виж още »

Народна медицина за сваляне на температура

Народни метоти да сваляне на висока температура. виж още »

Подгответе кожата за горещото слънце с храна

Ястия с пресни моркови, полезни мазнини и кисело мляко помагат на кожата да понесе жарките слънчеви лъчи. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта