Регистрация

Народна медицина за сваляне на температура

22 Nov 2017   /   nina123   /   Видяна: 3044
Народна медицина за сваляне на температура

Народни метоти да сваляне на висока температура.

Зима иде, а с нея зачестяват вирусите и настинките, с които организмът е заставен да се пребори. Експерти съветват температурата да не се свал веднага щом се отчетат по-високи нейни стойности, защото все пак това е естествената реакция и правилния начин на тялото да се пребори със заболяването. Ако обаче стойностите й се покачат над 39 градуса и се задържат повече от 4-5 часа така, то идва времето за реакция. А как да се отнесем към проблема, без да се налага веднага да преминаваме към хапчета и сиропи – на този въпрос отговаря v-box7 каналът Баба знае, събирайки някои от най-изпитаните народни илачи срещу високата температура. Част от тях допълнихме с още наши открития в народната медицина:

1. Ванга препоръчва обливка с „вареняк“ на кисело грозде. Прословутата Петричка врачка и лечителка споделя рецепта за сваляне на температура на деца. Тя съветва да се направи варена вода от кисело грозде. Рецептата е приложима през есента и началото на зимата, когато настинките и вирусите са в един от най-активните си периоди. Обикновено киселото грозде е бяло и расте такова в изоставени селски лозя, показва проверка на kulinarno.bg. Това не е специален сорт грозде, а просто лоза, която ражда дребни, по често бели зрънца. Заради липсата на обгрижване те остават кисели. Събирате около 500 грама такова  грозде и с все чепките леко го натискате в неметален съд. Кипвате 4 литра вода и изсипвате гроздовете или зърната вътре. Оставяте да поври 5 минути, след това прецеждате и охлаждате до температура около 28-30 градуса. Ако бебето е малко, се топи директно в отварата. Ако детенцето е по-голямо, се облива с нея, без да се суши. След това се обтрива с малко мас и гроздова ракия, ако е над 2 годинки.

2. Запарка от бъз или бял равнец отварят порите. Високата температура напуска тялото именно през кожата, затова е важно каналите, през които тя ще си отиде да бъдат открити. В билковите аптеки се продават в сушен вариант бъзов чай и такъв от бял равнец. Просто си направете един от тях по избор и изпийте от него до 1 литър на ден, разделен на порции. Най-добре да го приемате на гладно и със стайна температура. Съотношението вода спрямо билка ще ви кажат в аптеката. Можете да го направите една идея по-лек и да увеличите количеството на приема, за да гарантирате добра хидрататция на болния. А когато болестта реши да си тръгне, лесно ще напусне през порите, придружена от високата температура.

3. Студени бани за смъкване на температура. Много хора правят грешката да „наказват“ болния като вместо със студена вана го шокират с ледена такава. 28 градуса на водата е добре – по-ниската се използва само при екстремни случаи и САМО за възрастни. Можете да сложите във водата малко оцет. Достаъчно е 100 мл на 2 литра вода. Тялото се потапя за 3-5 минути, след това почива половин час. Процедурата се повтаря два пъти след смъкване на температурата под 37 градуса. Преустановява се и се прави отново само при нужда.

4. Компреси с вода и оцет за сваляне на висока температура. Тук водата трябва да е около 15 градуса. На 500 мл вода се слага 200 мл оцет. Напоява се марля или кърпа с течността и се налага на челото, свивките на ръцете и краката. На челото се държи няколко минути, а останалите зони се третират само с обтриване. Резултатите са бързи, но често краткотрайни. Повтаря се често. Ако се прилага на деца, се следи да не падне температурата много бързо, защото тогава има опасност от гърчове.

5. Жълтък с мед за сваляне на температура. Разбива се 1 яйчен жълтък с 1 с.л. мед и сместа се намазва върху гърдите по протежение на костта, която събира ребрата отпред, по самите ребра, но не и върху сърцето. След това се налагат вестници или хартиено фолио за печене, като се внимава листа да не нареже болния. Прекават се така няколко часа. Может вместо хартия да облечете памучна тениска. Важното е да покрива намазката.

6. Белтък с оцет и сода за сваляне на висока температура. Разбийте в купичка белтък и добавете към него 3 с.л. оцет и 1 щипка сода. Бъркайте до сравнтелно хомогенизиране, а след това намажете сгъвките на ръцете и краката, челото и китките. Някой дори съветват да се маже и при свивките на бузките на дупето, където граничат с краката. После оставете да подейства и отчетете резултата поне след 2 часа. През това време можете да изтривате старото количество с намокрена в студена вода марля и да нанасяте ново.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Листа от кестени в народната медицина

Отвара от листа на кестени и запарка от кестенова шума подобряват еластичността на вените и борят хемороидите.   виж още »

Съветите на Ванга за правилен начин на хранене

Яжте бели храни и никога не хапвайте на крак, съветва пророчицата. виж още »

Динята сваля температура и помага при изгаряния

Плодовете от бостана борят заболявания на отделителната система и изчистват акнето. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта