Регистрация

Какво причинява преяждането с диня?

02 Sep 2021   /   nina123   /   Видяна: 1560
Какво причинява преяждането с диня?

Прекаляването с диня може да разшири стомаха, да предизвика внезапен глад и да ви изпрати в тоалетната в неподходящ момент.

 

Динята е вкусен и полезен плод, когато е в сезон. Тя дарява на тялото необходимото количество вода в жегите и запълва дефицитите от витамини и микроелементи, появили се от обилното потене в горещините. Природата е помислила да ни почерпи с диня именно когато имаме най-голяма необходимост от нея. Но понякога човешката лакомия може да премине границата на здравословното, обяснява ендокринологът Зухра Павлова пред РИА Новости. Експертът съветва да не се прекалява с динята, както и с плодовете като цяло.

Динята събужда апетита. Звучи страхотно да се нахраним с парче плод, което е богато на полезни вещества и бедно на мазнини и калории. Но всеки плод съдържа и голямо количество захар. Захарите се разграждат бързо, повдигайки нивата на кръвната захар рязко. А когато тялото се опита да ги върне в норми, се появява усещането за глад. Ето защо час след консумация на диня, често се появява желание за хапване на питателна и тежка храна. Внимавайте с този ефект, защото заплашва диетата ви.

Динята разширява стомаха. Макар и лека на грамаж, тя е доста обемна. Човешкият стомах е с капацитет между 1,2 и 1,4 литра за възрастен човек, а този обем ще запълните с малко под 1 кг диня. Освен това като представител на плодовете тя отделя газове при храносмилане, които силно издуват. Така стомахът се разширява и след време ще ви е нужна повече храна за засищане. Отделно може да се появят неприятни газове в червата, които да предизвикат временен дискомфорт докато бъдат отделени.

Динята ни кара да пишкаме. Все пак над 90% от състава ѝ е вода. Бързата смилаемост на плода води до рязко отделяне на вода. Внимавайте, когато сте на път или на разходка, защото рязко може да ви се допишка и да се наложи да търсите тоалетна в неподходящ момент. Можете да хапвате динята у дома си и да изчакате 1-2 уринирания в рамките на час, а чак след това спокойно да излезете.

Колко диня може да се яде на ден? Павлова препоръчва ежедневна консумация на диня през лятото, но на гладен стомах, час преди основно хранене. Количество от 300 грама е напълно достатъчно, като може да хапвате до 3 порции по 300 грама през деня. Когато динята не е в сезон, се очаква да съдържа повече вредни производствени вещества, затова любителите на плода могат да си позволяват по 200 грама веднъж дневно. Препоръчително е в такива случаи да се избират други плодове.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сок от пъпеш за здрав сън и отслабване

Кога и как да хапваме пъпеш с много ползи за здравето и красотата?   виж още »

Коктейли в диня разхлаждат лятото

Издълбайте динята и я напълнете с любимата напитка за разхлаждане и радост.   виж още »

Домашни лекарства от динени семки

Не изхвърляйте динените семки – направете от тях фибри за добавка към салата или пък лечебна отвара.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта