Регистрация

Дами, хапвайте риба за настроение

07 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 2287
Дами, хапвайте риба за настроение

Редовната консумация на рибни продукти пази нежния пол от депресия.

Жените са по-склонни към силни сантименти, отколкото силната половина от човечеството. Проявите на емоции са част от ежедневието им, а по лицата им се редуват греещи усмивки, прочувствени сълзи, физиономии на отегчение, негодувание, обич, радост. Картината на женските настроения се рисува от двата основни женски типа полови хормони – естроген и прогестерол, които обуславят сантименталността на дамите. Тъй като тези хормони не са присъщи на мъжкия организъм, той е по-трудно податлив на силни и внезапни емоционални промени на настроението.

Стресовите ситуации и неприятните събития крият риск от изпадане в депресия както за жените, така и за мъжете, като при нежния пол това настроение е много по-вероятно да се появи, щом предпоставките за възникването му са на лице. Оказва се обаче, че именно за дамите има храна, която предпазва от депресиране – твърдят австралийски учени от Тасманийския институт за изследвания – Menzies.

Екипът от експерти изследвал 1400 жени и мъже на възраст между 26 и 36 години в продължение на 5 лета, за да установи взаимовръзката между храната и настроението. Учените стигнали до заключението, че дамите, които си хапват рибни продукти повече от два пъти седмично са с 25% по-защитени от депресия спрямо представителките на нежния пол, които нямат навика да радват небцето си с морски и речни дарове.

Рибните храни действат благоприятно на отговорните за женското настроение хормонални групи естроген и прогестерол, но правилото важи само при честа консумация. Изследването довело до извода, че жените, които наблягат на този вид меню са уравновесени, лишени от спонтанности, проявяват последователност и здрав разум при взимането на решения и по-лесно се справят с емоционални проблеми или ситуации, които засягат чувствителността.

Оказва се, че ако дамите си хапват веднъж или два пъти седмично риба и морски дарове, намаляват риска от депресия с до 6%. Ако това меню е присъщо за седмичната им диета повече от три пъти, то те се предпазват от депресия с близо 30% повече. Храната пряко влияе на хормоналната картина в организма, а редовното й приемане регулира цялостната секреция на жлезите в тялото на нежния пол.

В рамките на изследването било установено, че яденето на рибни продукти не влияе на доброто настроение на мъжете. При тях речните и морските дарове нямат никаква роля спрямо хормоните. Затова и не е нужно силния пол да се подлага на рибни диети в случаи на силна емоционалност или тежки за преживяване събития. Подобен вид хранителен режим обаче е препоръчителен за дамите, когато има риск от депресивни разстройства.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Яденето на риба спира свиването на мозъка

Който си хапва рибка редовно, си гарантира по-голям мозък на старини и се предпазва от болестта на Алцхаймер. виж още »

Как правилно се съхранява риба

Ако не искате рибата за Никулден да стане лигава и кашкава, преди да я вкарате във фурната, спазвайте няколко прости правила. виж още »

Начини да изберем прясна риба

Оглеждайте внимателно очите, перките и омазнаването на рибата, която си купувате. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта