Регистрация

Грозота, болести и смърт сее бялата захар

09 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 3557
Грозота, болести и смърт сее бялата захар

Учени алармират – добавената захар в купешките храни вече е достигнала критични за здравето нива.

Един от най-мощните разрешени наркотици, който всеки ден почти всеки един от нас приема в особено опасни за живота дози е бялата захар.“ С тези думи професорът по клинична епидемиология от Университета в Ливърпул Саймън Кейплоу се обърна към академичната общност и света, за да предупреди за страховете си от настъпване на нова и невиждана до сега „епидемия“ в следствие на прекомерната употреба на „сладката бяла смърт“ в хранителната индустрия.

Дългогодишно проучване в рамките на Великобритания, ръководено от специалиста доказва, че за да се запази здравето на хората, приемът им на захар трябва да се намали средно с 30%. Само за изминалата година Здравното министерство на Острова е олекнало с над 5 милиарда паунда, поемайки части от лечението на хора, пряко или косвено боледували заради прекомерното приемане на подсладителя, заяви Кейплоу.

Ученият е убеден, че захарта е виновна и за немалка част от смъртността при хората, преминали средната възраст, защото дори и да внимават как се хранят, те не могат да се лишат от добавената съставка в хранителните продукти, които се продават на пазара. Като пример обясни, че количеството, обявено от Световната здравна организация за допустимо на ден е 11 лъжици. То обаче е неприемливо много за деца и възрастни хора, за страдащите от диабет и редица други заболявания е недопустимо, а за спадащите в категория „затлъстяващи“ и „с наднормено тегло“ е силно непрепоръчително.

Според експертът здрав човек не бива да приема повече от 5-8 лъжици бяла захар на ден, но средната доза, консумирана от британеца в последните години е почти 13 лъжици на ден. Мнозина биха се зачудили откъде в менюто им ще попадне такова голямо количество, след като си хапват десерти умерено, а за подслаждане на напитките си не добавят повече от 2-4 бучки/лъжички захар.

Оказва се, че универсалният подсладител се използва в големи количества в хранителната индустрия. Проф. Саймън Кейплоу даде пример и с определени продукти, които ежедневно се наместват на трапезата. В готовите прахообразни разтворими напитки като какао и капучина има средно по 6 лъжици захар на порция. В гранулираните чайове – около 5, в разтворимите супи - по 4-6, в 250 мл плодов сок без химични подсладители – 8, в кофичка английски обезмаслен йогурт - 4. Захар се добавя в кетчупа, майонезите, салатите и ордьоврите на млечна основа, маринатата на различни зеленчуци и плодове в буркани и консерви. Може да бъде открита и във вакуумираните и консервираните меса. За сладкишите вече е ясно – само в 50 г шоколад има близо 10 лъжици захар.

Хората няма как да се спасят от бялата напаст, освен ако не приготвят всички храни у дома си, а това е невъзможно. От тук нататък ангажиментът за човешкото здраве остава в ръцете на производителите, като ученият съветва да потърсят технологии, чрез които по безвреден начин да намалят количеството захар в готовата си продукция.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вредна ли е инвертната захар

За какво служи инвертната захар? Добър подсладител ли е инвертната захар?   виж още »

Прекаляването със захарта ни прави агресивни

Бялата захар предизвиква психически смущения, отключва гнева и параноята.   виж още »

Енергийните напитки могат да взривят сърцето

Консумацията на енергийни напитки повишава кръвното налягане и предизвиква аритмия.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта