Регистрация

Вредна ли е инвертната захар

17 Dec 2021   /   nina123   /   Видяна: 3032
Вредна ли е инвертната захар

За какво служи инвертната захар? Добър подсладител ли е инвертната захар?

 

Все по-често на етикетите, описващи състава на сладкиши, бонбони и кремообразни десерти, се появява продуктът инвертна захар. Открива се дори и в някои здравословни и алтернативни храни – най-често в мюсли и протеинови барчета, във веган и сурови сладости от смлени сушени плодове и ядки и дори в детските закуски. Какво представлява инвертната захар, защо се използва все по-широко в хранителната индустрия и има ли риск за здравето от консумацията на инвертна захар, потърсихме отговори на тези и още въпроси, свързани с продукта.

Какво е инвертна захар? Ако я погледнете в чист вариант, ще забележите безцветна гъста лепкава течност. При вкусване се усеща сладост, малко по-силна от тази на обикновената бяла рафинирана захар. Наречена е инвертна, защото при наблюдение на светлина, преминаваща през молекулите ѝ, лъчите се завъртат и отразяват в обратна посока спрямо светлината, завъртяна и отразена от обикновената захар. Инвертната захар представлява разделена тръстикова захар на глюкоза и фруктоза, които заедно образуват молекулата на конвенционалната захар. За направата се използва химичен процес с вода и захар на кристали.

По-полезна ли е инвертната захар? Вредна или полезна е инвертната захар не може да се каже, защото по състав и усвояване от организма тя е еквивалентна на обикновената захар. Добре е все пак да се знае, че захарта като цяла трябва да се консумира в умерени количества и правилото да се спазва като част от природосъобразния начин на живот и превенцията от заболявания и наднормено тегло. Ето защо с инвертната захар не бива да се прекалява също. Допустимото количество за здрав възрастен човек е около 3 с.л. дневно, ако не се приемат други захари. Калориите в инвертната захар са с между 10 и 20 повече, отколкото в бялата захар. Разликата зависи от производителя и гъстотата на сиропа. Инвертната захар не съдържа каквито и да е полезни вещества, но също може да се добави, че не съдържа и вредни химикали.

Предимства на инвертната захар пред обикновената бяла рафинирана захар. От здравословна гледна точка двата продукта са напълно еднакви. В хранителната промишленост обаче инвертната захар се предпочита пред конвенционалната заради поведението на продукта. Той има по-силни влагозадържащи качества, по-осезаема сладост и се разтваря лесно в другите продукти дори и при ниска температура. Създава гладка и ефирна текстура без излишни шупли и хрупкавост, като лесно се инкомпонира в по-твърди съставки. Има и свойството на консервант като удължава срока на годност на храните. Ето защо производителите на десерти я предпочитат.

Къде се слага инвертна захар? Тъй като не може да се направи в домашни условия, все още употребата ѝ не е широка в семейната кухня. Продава се в готов вариант, но предимно хората вкъщи я използват като добавка към кафета и студени напитки, защото се разтваря по-лесно в охладени течности и не остава по дъното на чашата. В хранителната индустрия се използва предимно в кремообразни сладкиши като сорбета, сладоледи и кремове. Служи за спойка и задържане на влагата в ядкови и плодови десерти и сладкиши с мюсли. Запазва пухкавостта и сочността на тестените изделия и е добър подсладител в сокове и напитки.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кога е по-добре да се използва пудра захар вместо кристална

Как се прави домашна пудра захар и в кои рецепти финия сладък прах заменя традиционните бели кристали?   виж още »

Подсладителят Ацесулфам К, познат и като Е950

Вреден ли е ацесулфам калий и какви последствия може да има от консумацията на Е950?   виж още »

Изкуствените подсладители предизвикват рак

Хората в глобален мащаб прекаляват с изкуствените подсладители и добавената захар в храните, а това ги разболява.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта