Регистрация

Енергийните напитки могат да взривят сърцето

03 Jun 2019   /   nina123   /   Видяна: 2098
Енергийните напитки могат да взривят сърцето

Консумацията на енергийни напитки повишава кръвното налягане и предизвиква аритмия.

 

Енергийните напитки се консумират от милиони хора по света ежедневно, въпреки стотиците предупреждения на експерти, че са вредни, особено в големи количества. В най-добрия случай от тях получавате ударна доза кофеин и захар, които действат активизиращо на тялото, но кофеинът пристрастява, а захарта отключва апетита, провокира развитието на диабет и е предпоставка за затлъстяване. В други питиета от типа захарта е заместена с изкуствени подсладители, които въпреки липсата на калории, повлияват пълнеенето и водят до бъдещи проблеми със сърцето, мозъка, бъбреците и черния дроб.

 

Аспектът, който обаче акцентират учените днес, е риска от смъртност заради пръсване на сърцето. Вече са доказани стотици случаи, завършили с летален край след честа употреба на енергийни напитки или прекаляване с количество. Затова екипът от изследователи, ръководен от Сахин Шах, решава да отчете какъв е рискът.

 

В изследването влизат 34 души на възраст между 18 и 40 години. Те получават по 1 литър енергийна напитка и времето от 1 час, за да изпият. Преди да погълнат тонизиращата течност, са замерени техните сърдечни показатели. След изпиването тестовете продължават на всеки 30 минути или 8 пъти за следващите 4 часа. Наблюдава се обща тенденция при сърдечната дейност на изследваната група.

 

Сърцето започва да бие по-бързо и на неравноделни интервали. Честотата на сърдечните удари се ускорява, а кръвното налягане се покачва. Времето между отделните удари на сърцето е променливо. Подобни състояния могат да доведат до аритмии, категорични са изследователите. Хората с високо кръвно и слабо сърце са застрашени от пръсване на сърцето. Скоростното повишаване на кръвното и честите силни блъскания на сърдечния мускул могат да предизвикат инфаркт или инсулт. Затова всички рискови групи трябва да бъдат предупреждавани от наблюдаващия ги лекар за високата опасност.

 

Кога може да се консумират енергийни напитки? Учените препоръчват отговорно отношение към количеството и честотата на употреба на тонизиращите кофеинови питиета. Няма проблем здрав човек на средна възраст да се наслади на ефекта им веднъж седмично при нужда от стимулиране на ума и тялото. Но една доза от 250-330 мл е напълно достатъчна. Всяка следваща създава дискомфорт в сърдечно-съдовата система и е способна да отключи опасни заболявания и състояния. Енергийните напитки НЕ бива да бъдат предлагани на деца, възрастни хора, хора с високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, бременни жени и кърмачки. А най-добре би било да се заменят с чаша от любимото кафе или жизненонужната на тялото вода – така човек си вреди драстично по-малко.

ПОДОБНИ СТАТИИ

След фитнес – мляко с какао вместо енергийна напитка

Тялото ще ви благодари за един топъл шоколд в края на тренировката , а не за енергийна бомба. виж още »

Енергийните напитки забранени за непълнолетни литовци

Нов закон в Литва забранява консумацията на енергийни напитки от лица под 18-годишна възраст. виж още »

Грозота, болести и смърт сее бялата захар

Учени алармират – добавената захар в купешките храни вече е достигнала критични за здравето нива. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта