Регистрация

Тако за $ 25 000 чака да го изядат

14 Mar 2017   /   nina123   /   Видяна: 2842
Тако за $ 25 000 чака да го изядат

В най-скъпия мексикански сандвич има златни нишки и черен хайвер.

Докато в България нашенецът е свикнал да си хапва сандвичи, хамбургери или в някои случаи дюнери, като поставя всички тях под общата идея за сандвич, то в Северна и Южна Америка далеч по-предпочитани са традиционните ТАКО или ТАКОС (всъщност правилното за единствено число е тако, а за множествено – такос).

Тези дни обаче и у нас се заговори за лютия сандвич с плоска царевична питка, защото кулинарните новини разгласиха, че вече е направен НАЙ-СКЪПИЯ ТАКО в света. Негов създател е шеф-готвачът Хуан Лисеро Алкара, който не си поплюва да събере все продукти с изключително висока цена и да ги завие в плоския хляб.

Ако надникнем в скъпата тортиля, отвътре ще ни блеснат 24-каратови ядливи златни пластини, посипани върху черни трюфели и сирене Бри. Но това не е всичко – задължителното за сандвича говеждо месо тук идва от най-скъпите телета в света, отглеждани в японската област Кобе. Следва да обърнем внимание и на рибните деликатести в царевичното хлебче. Те са представени от висококачествен хайвер от иранска белуга и няколко кралски скариди. В задължителния лют сос освен висококачествени пикантни чушлета се усеща дъха на прословутото кафе Копи Лувак, преминало през храносмилателната система на цибетка. Някой би казал – ГЪЗАРИЯ.

Срамно скъпият тако обаче не е купен все още поради високата си цена – $ 25 000. Създателят му се притеснява, че той ще загуби хранителните си качества, докато се намери достатъчно богат мераклия да си го хапне. Въпреки това поканата за менюто е два такива такоса, сервирани с най-скъпата текила в света – Пешън Ацтека, която ще струва на чревоугодника още $ 150 000.

Ако някой е решил да се поглези с мексиканското меню, може да го направи като посети Калифорнийския курорт Гран Велас Лос Кабос Ризорт и си поръча глезорийката. Шеф Алкала обещава, че при проявен интерес ще реагира за създаването на повече бройки от ценния тако.

(Днес - месец след публикуването на този материал, откриваме нова информация за луксозния тако, който ече се продава с благотворителна цел и е опитан от над дузина щастливци. Ето кратко интервю със създателя на мексиканския сандвич, в което можете да видите и част от продуктите и начина на приготвяне на най-скъпия тако в света.)

А ето и какво представлява тако? Това е Южноамерикански сандвич с основа от царевична питка, позната под името тортила. Тя се намазва с пикантет сос от домати, авокадо, пюрирани чушки халапеньо и още подправки и сосове според вкуса. Пълни се с накъсано на дребни хапки запържено телешко месо. Слагат се още сирена и зеленчуци, резени авокадо и кактусови листа или плодове. Средната цена на оригиналния тако в САЩ е окло $ 1.

Ето и няколко рецепти за домашни такос:

Такос със скариди и кашкавал

Такос с пиле и сметана

Американски такос с риба и майонеза

Такос с бяло сирене и пилешко

ПОДОБНИ СТАТИИ

Безалкохолно с месо тръгва на немския пазар

Напитка с пюрирани мръвки в шишенца радва любителите на месото с вкусове на пилешко, телешко и свинско. виж още »

Сандвич със злато за зилион долара

Тестената бърза закуска вече и във вариант със златни стърготини. виж още »

Хладилник за тузари – позлатен и с камъни Сваровски

Луксозен хладилник краси кухнята с покритие от истинско злато и украса от кристали. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта