Регистрация

В Световния ден на храната – спрете да я прахосвате

17 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 3197
В Световния ден на храната – спрете да я прахосвате

Ако пропиляването на продукти и хранителни ресурси бъде спряно, ще се реши проблема със световния глад – категорични са от ООН.

Храната, наред с въздуха и слънцето е един от първостепенните източници на живот на цялата планета. Днес в света за гладуващи са обявени близо 850 000 000 души, а всеки ден стотици деца и възрастни умират, поради липса на насъщен залък. С тези данни Организацията по прехрана и замеделие (ФАО) към ООН се обърна към човечеството в Световния ден на храната.

Гладът е един от основноте проблеми в съвременния живот и докато едни умират, защото няма с какво да се хранят, то други живеят в охолство и дори прахосват храна. Това трябва да спре – категорични са от ФАО. Те не говорят само за разхищението в личните домове, но и за производствените загуби, които са огромни по мащаб и най-често се дължат на немарливост или липса на възможност за съхранение на остатъчни продукти, които биха нахранили стотици хиляди гладуващи по цялата Земя.

Според проучване на организацията плодовете и зеленчуците са най-прахосваната храна, като близо половината от производството им се изхвърля, преди да достигне до крайния потребител. Понякога в боклука отиват все още годни за консумация продукти, заради лошия им външен вид, липсата на естетика във формите им и притеснението, че леко поомекнали, те могат да повлияят негативно и на наистина качествената продукция.

Годна за консумация храна, която често се изхвърля заради хигиенни притеснения са морските дарове. 35% от ядливите риби, ракообразни, мекотели и черупчести, които са уловени, отиват в боклука. Една трета от добива на зърнени култури също се прахосва по линията производител – краен потребител. Ако цялата тази храна не бе изхвърляна, то днес в света не би имало гладуващи хора, категорични са от ФАО.

Организацията е изчислила, че при съвестно отношение към продуктите и даровете на природата в следващите 40 години производството ще трябва да се увеличи едва с 30%, за да няма един страдащ от глад човек в света през 2050. Досегашните данни, които не отчитаха прахосничеството на вече прибраните реколти, сочеха, че проблемът с изхранването на човечеството ще бъде решен, ако добивите се увеличат с повече от 50%.

Човек трябва да помни, че бъдещето на планетата и наследниците днес е в неговите ръце и нека поне в Световния ден на храната се замислим с какво можем да допринесем за спасяването на годна за консумация храна, което ще спаси и човешки живот, призовава ООН.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Топъл обяд подклажда Вяра, Надежда и Любов у сираците в България

Българският червен кръст и Българската православна църква стартират кампания по събирането на дарения за храна на деца, лишени от родителски грижи. виж още »

Българските деца затлъстяват от раждането

Лошите хранителни навици в семейството нареждат България на 6-о място в Европа по детско затлъстяване. виж още »

Хитринки за трайно съхранение на храни

Вакуумирането, мариноването и опушването ви помагат да съхраните продуктите свежи за по-дълго време.  виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта