Регистрация

Хитринки за трайно съхранение на храни

24 Jun 2013   /   nina123   /   Видяна: 8368
Хитринки за трайно съхранение на храни

Вакуумирането, мариноването и опушването ви помагат да съхраните продуктите свежи за по-дълго време. 

В топлите месеци трайността на хранителните продукти, дори и на тези, които съхраняваме в хладилник, намалява. често последните плодове и зеленчуци, които вадим от пликчето или купата са омекнали, по тях има мухъл и видимо са недодни за ядене. Ще ви споделим няколко трика как да запазите добрия вкус и свежия вид на храните за по-дълго време.

1. Лук – не се двуомете да дършите пресния лук и зеления чесън в чаша с вода или поне потопени във вода откъм мустаците. Ако пък разрежете глава лук, поставете парчето, което няма да ползвате в купичка с вода. Така хем няма да се съсухри, хем лютивостта, която дразни очите при рязане ще напусне зеленчука.

2. Разрязани плодове и зеленчуци – Ако имате навика да режете на половинки домати, ябълки, лимони и др., когато прибирате в хладилника остатъка, поставете го с разрязаната част върху порцеланова паничка. Така ще спрете достъпа на въздух, в който се съдържат основните бактерии – виновни за развалянето на храните.

3. Опушването – На този процес за съхраняване на месо са разчитали още древните номадски племена. Те са сушели и опушвали конско, камилско, телешко, магарешко. Така месото е издържало с месеци под седлото на войните и семействата, тръгнали на поход. Тук обаче се пригответе да поомиришете кухнята си, а и учени твърдят, че прекаленото ядене на опушени храни увеличава риска от ракови заболявания.

4. Маринованетохитър трик за запазване както на плодове и зеленчуци, така и на меса. Ако малко подправки няма да навредят на плановете ви за приготвяне на дадения продукт, опипрете го смело или го накиснете в саламура или марината. Ще издържи почти двойно.

5. Вакуумиране – Изкарването на всякакъв въздух от храните на практика ги прави вечни. Днес на пазара за домакински електроуреди има богата гама от техника за вакуумиране. Можете да изберете дори в пликове или кутии искате да поставите дадения продукт. Огромен плюс на този метод е факта, че не променяте вкуса на храните чрез добавяне на допълнителни съставки и аромати. Имайте предвид обаче, че колкото и добър да е вакуумиращият ви уред, никога не може да постигне 100% вакуум.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет готварски трика с масло

Как да намажете филика мек хляб с масло и как правилно се размеква масло?   виж още »

Храни, при които трябва да внимавате с миенето

Хранителни продукти, които не се мият предварително. виж още »

Яйце от въглен бори миризмата в хладилника

Иновативно псевдояйце и бабини методи за свеж аромат в хладилника виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта