Регистрация

Топъл обяд подклажда Вяра, Надежда и Любов у сираците в България

17 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 2510
Топъл обяд подклажда Вяра, Надежда и Любов у сираците в България

Българският червен кръст и Българската православна църква стартират кампания по събирането на дарения за храна на деца, лишени от родителски грижи.

Днес, 17 септември православните християни честват паметта на трите невръстни мъченици – Вяра, Надежда и Любов и тяхната любяща майка – вдовицата София. Легендата разказва, че на днешния ден децата, които са били на 12, 10 и 9 годинки, са били погребани след публичното обезглаване и дни на мъчения, пред очите на майката, на които са ги подложили властите – гонители на християните в Рим.

Кръстени на трите най-силни християнски добродетели – вярата, надеждата и любовта, те ги носели в сърцата си и ги дарявали чрез детската си чистота на всеки, до когото се докоснат. Затова и на днешния ден почитаме детската непорочност и добротата, милосърдието на човешкия дух и всеотдайността на майката-закрилница на своите чеда.

Българският червен кръст (БЧК) избра именно святата датата за да стартира благотворителна кампания за децата, лишени от родителска опека. С подкрепата на Българската православна църква от 17 септември 2013 г започва събирането на дарения по инициативата Топъл обяд, която цели да подсигури храна за сираците. Лично патриарх Неофит от старинния храм Света София призовава мирияните да отделят средства според възможностите си, за да дарят частица топлина на гладуващите дечица.

Преди 21 години днешния ден е обявен и за официален празник на град София, носещ името на майката – светица и мъченица. Екипът на kulinarno.bg поздравява всички именици, които празнуват днес, както и честити на столичани деня на града, в който живеят и се трудят. Желаем ви да носите добродетелите и ценностите на вярата, надеждата и любовта в себе си и да усещате тяхната сила, с която околните се обръщат към вас. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Почитаме Светите Вяра, Надежда, Любов и София с есенни плодове и обредна питка

Именници и християни се събират на празнична трапеза, за да почетат най-висшите духовни ценности.   виж още »

С питка и грозде в Деня на Вяра, Надежда, Любов и София

Имената на мъчениците будят спомен за изконните човешки качества и добродетели.   виж още »

В деня на Св. Боян-Енравота се храним с дарове от българските земи

Сложете на трапезата си постен боб, варено жито и печени картофи и споменете паметта на похристиянчения български владетел. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта