Регистрация

Всяко вино си има любима храна

02 Nov 2017   /   kulinarno   /   Видяна: 1877
Всяко вино си има любима храна

Сладки, сухи, билкови, гладки – все епитети, с които може да категоризираме различни видове вина.

Сигурно затова често казваме, че за виното няма сезон, защото различните вина могат да се комбинират с различни храни. Една от задължителните комбинации е на вино със сирене. А тази седмица комбинацията става дори още по-популярна със специалната селекция вина и сирена, които Kaufland България предлага до 5 ноември. Ако решите да намерите друг приятел на виното си, има много варианти за експерименти, за което разнообразието в Kaufland със сигурност ще ви помогне.

Когато се комбинира вино и храна, те постигат синергия или с други думи – получава се трети вкус, който не би бил постигнат самостоятелно. Затова трябва да се подхожда внимателно и за пълна наслада, е добре да знаем какво съветват експертите, защото има много тънкости.

Каква храна да добавим към сладко, плодово и билково вино?
 
Сладките и плодовите вина са известни с това, че потискат вкусовите рецептори и така вкусът им не може да бъде усетен напълно. Затова експертите препоръчват те да се съчетават с риба и салати, италиански антипасти с чесън, пикантна храна с чили и лятната храна като цяло и дори шоколад. По-леките плодови червени вина са подходящи за лятото, когато са охладени, но се съчетават отлично и с всякаква пица и паста с доматен сос, за тапас със студено месо, за меки сирена, пастет и печено пиле. Ароматните и билкови вина пък подхождат на люта индийска храна, пикантни турски ястия, специфичните, но много вкусни тайландска и виетнамска кухни.

С какво да комбинираме розе, червено и бяло вино?

Розовите вина вървят със студени меса и салати, докато по-наситените, силни розета се съчетават прекрасно с всякакво месо на скара, с всички морски продукти, с пица, с паста, със солени печива, с киш, със сладки и солени еклери и палачинки. Гладките и червени вина са перфекни за съчетание с печено на скара или грил тъмно месо, дивеч, зеленчуци на скара, лазаня с месо или друга печена паста със сиренa и гъби. Сухите и белите вина пък наистина постигат синергия със сьомга, пиле, пуйка, свинско или телешко в леки бели сосове, банички, кюфтенца от риба, яйца, омлети и кишове.
Най-голямото предимство на виното е, че ще подобри вкуса на храната, но за целта е важно то да е подбрано спрямо нея. Много експерти твърдят, че е по-добре да се смени ястието, но не и виното. Затова от 30 октомври до 5 ноември всички любители могат да избират от богато разнообразие от специално подбрани марки вина и сирена в Kaufland България, които да добавят на трапезата по различен повод. Промоционалната селекция е включена и на сайта, както и на специалните страници в седмичната брошура на веригата хипермаркети.  

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво представлява оранжевото вино, как и с какво се сервира

Избор на оранжево вино, какво да очакваме от вкуса, какви са ползите му за здравето и с какви храни си подхожда?   виж още »

Правила за готвене с вино

Виното като добавка към манджи, сосове или течност за варене на храна.   виж още »

#hrana – най-известните ястия в Instagram

Кои храни се появяват най-често в социалните мрежи?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта