Регистрация

Вкус и цвят на българската бира

16 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 3737
Вкус и цвят на българската бира

В бирата родно производство няма изкуствени съставки и консерванти, обяснява биропроизводителят и експерт по пивото Атанас Атанасов.

Бирата се прави от три основни съставки, обяснява Атанас Атанасов – биропроизводител и експерт по пенливата напитка, който бе почетен гост в предаването „Бон Апети“ по Нова ТВ. Целта на неговата визита в студиото бе да разграничи цветово и вкусово бирата на българския пазар, като обясни на зрителите от какво зависи тъмнината и горчивината на пивото.

Той обясни, че в света има два основни метода на производство на пенливата нискоалкохолна течност. Те са познати като Ел – горноферментиращи пива и лагерни – долноферментиращи. И при двата се използват трите основни съставки, без които една напитка не би могла да се нарече бира – хмел, малц и вода. В България се произвеждат единствено и само лагерни бири – подчерта Атанасов, като обясни, че в техния състав не се добавят консерванти, подобрители или каквито и да е „Е“-та. Затова и срокът на годност на пивото, което консумираме е сравнително малък спрямо други, бутилирани извън нашите граници – бирата ни е годна за консумация в рамките на 6-8 месеца след наливането и в шишето.

Що се отнася до цвета и вкуса, специалистът обясни, че добавките, които се слагат в родното пиво, за да му придадат определен нюанс – на плодове, хляб или ядки, също е натурален. В световен мащаб има принцип, според който бистротата на бирата, както и степента на нейната сладникавост или горчивина, се определят от вида на хмела и малца в нея. Прието е, че произведените по Ел-технологията напитки са по-светли и по-горчиви, а лагерните са по-тъмни и по-сладки.

И за финал нямаше как да не стане въпрос какво означава надписът на етикета „Консумирай с удоволствие и мярка“. Удоволствието е от добрата комбинация между качествената напитка, доброто мезе и забавната компания, хубавото настроение и подходящото за бира време. Мярката, която се препоръчва от специалисти за ден е 2 бири от по 500 мл за възрастни мъже и по 1 пиво за дамите. 

 

Всички обяснения на Атанас Атанасов, както и какво да сготвите с бира и за мезе на пиво - вижте ТУК.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Българи разработиха здравословна бира с плодове

Богато на антиоксиданти и с плътен приятен плодов вкус, иновативното пиво носи настроение и се грижи за здравето.   виж още »

Откриха бира на 13 000 години

Праисторическо пиво свидетелства, че направата на бира е била известна хилядолетия преди Христа.   виж още »

Най-изнасяните родни продукти в Европа

Българският мед и родното овче саламурено сирене отиват предимно на европейските пазари.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта