Регистрация

Откриха бира на 13 000 години

18 Sep 2018   /   nina123   /   Видяна: 1058
Откриха бира на 13 000 години

Праисторическо пиво свидетелства, че направата на бира е била известна хилядолетия преди Христа.

 

Археолози от университета Станфорд организирали проучване, с което да потърсят какви са основните хранителни продукти в менюто на хората от племето Натуфиан, съществувало в прехода между Палеолит и Неолит. За целта екип от учени посетил пещера в Израел, която била обитавана от древните хора. На метри под земята близо до град Хайфа, наред с другите открития било направено и неочаквано такова.

 

Хората пред повече от 13 000 години правели бира. В съдове с храни и напитки, останали за да свидетелстват за един мистериозен минал живот и да разкажат за племе, което се препитава с лов, се мярнала и кехлибарена течност. След направен лабораторен анализ на съдържанието, се оказало, че това е бира, направена от пшеница и ечемик.

 

Откритието променя досегашното вярване, че бирата е създадена като остатъчен продукт от направата на хляб. До сега се смяташе, че първите „пивовари“ са творили около 10-тото хилядолетие пр. Хр., като са запазвали люспите на пшеницата и ечемичените зърна от брашното, а след това са ги подлагали на ферментационни процеси. Какво обаче са правили Натуфиан?

 

Бирата е била ритуална напитка за погребения. Съдовете, в които е открита са части от обреден погребален комплект, затова учените смятат, че намерената бира е била предназначена за нечие погребение. Предполага се, че тя се е пиела от участниците в ритуала, както и че с нея се е поливало тялото на починалия. Въпреки че алкохолното съдържание на намерената течност е само около 2%, в големи количества то също може да предизвика замайване, което да се обясни като връзка с други светове, духове на предци и т.н.

 

Досега се смяташе, че първите бири са направени в районите на Египет и Месопотамия, като за тях се пазят и до днес писмени свидетелства. 4 000 години преди Христа вече производството на бира се описва като химичен процес на ферментация, а териториите на Близкия Изток са представлявали изкусна пивоварна. От тогава до днес бирата постепенно се превръща в най-любимата и най-консумираната алкохолна напитка в света.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Учени от БАН обявиха бирата за полезна

Умерената консумация на пиво подпомага метаболизма и разграждането на мазнините в тялото, предпазва от рак и извайва фигурата. виж още »

Комарите предпочитат любителите на бира

Кърмачките, хората с кръвна група 0 и наднормено тегло са любимото меню на кръвосмучещите насекоми. виж още »

Вкус и цвят на българската бира

В бирата родно производство няма изкуствени съставки и консерванти, обяснява биропроизводителят и експерт по пивото Атанас Атанасов. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта