Регистрация

Виното е най-добрият алкохол

10 May 2021   /   nina123   /   Видяна: 1265
Виното е най-добрият алкохол

Вредните навици за пиене на алкохол могат да преминат в полезни табиети за наслада на небцето и здраве.

 

Неофициално проучване за консумацията на алкохол в световен мащаб твърди, че повече от половината хора на Земята над 21-годишна възраст приемат градусови напитки поне един път в седмицата. И докато част от тези 3,5 млрд. души си сръбват по няколко глътки рядко и с повод, то други ежедневно посягат към чашката, съответно и на здравето си. Само в Русия на година падат над 100 000 преки и косвени жертви на алкохола, а в световен мащаб бройката е непроследима. Освен от инциденти по време на опиянение и последвалите инфаркт, инсулт, цироза, пиенето може да убие още отключвайки диабет, храносмилателни, хормонални и метаболитни проблеми, депресивни състояния, агресия, мозъчни и нервни болести. Така по косвен път погубва още и още животи.

 

Кой е най-полезният алкохол? За алкохол и полезност не може да се говори, категорични са наркологът Евгений Брун и диетологът Олга Шмелева, цитирани от БГНЕС. Но има как да се минимизират вредите от посягането към чашката, като се спазват лесни правила за пиене. Най-вече трябва да се обърне внимание на вида на напитката, честотата и количеството на приемане. Чаша вино един-два пъти седмично не би навредила, както и по глътка вино всеки ден с някое от основните хранения, смята Шмелева. Брун пък добавя, че напитката винаги трябва да се консумира в компанията на адекватно мезе.

 

Защо виното е най-полезният алкохол? Диетологът обяснява, че виното съдържа най-малко калории спрямо количеството на препоръчителната максимална доза - между 60-80 мл за жена на ден и между 100-120 мл за мъж. Във виното има танини, антиоксиданти и някои витамини. Алкохолният градус на средностатистическите вина е между 12 и 16, а в 100 мл от бакхусовия еликсир има между 60 и 80 калории. За сравнение енергийната стойност на водката, ракията, рома и други твърди техни събратя над 40 градуса може да достигне до 500 калории в една голяма доза (100 мл). Шмелева твърди, че общественото здраве и сравнителното дълголетие на французи и италианци се дължи именно на умерената консумация на качествени сухи вина. В тях захарите са по-малко и се образуват обикновено без добавяне на допълнителна сладост. В процеса на ферментация се оформят антиоксиданти и танини, които поддържат нивата на кръвната захар и пречистват тялото. 20-30 мл на хранене от качествено вино допълнително помагат на храносмилането, засилвайки киселинноста на средата в стомаха.

 

Защо виното трябва да се консумира с мезе? Наркологът Евгений Брун допълва, че виното никога не трябва да се приема на гладно, ако човек желае да се възползва едновременно от приятния му вкус и лечебните му свойства. Според експертът, всеки алкохол, попаднал в празен стомах, повишава рисково киселинната среда, която атакува директно стомашните стени. Комбинирано с полезните мазнини на сирена или риба виното по естествен начин спомага тяхното смилане и усвояване без да вреди. Освен това алкохолното съдържание се абсорбира от клетката по-бавно и не натоварва или интоксикира тялото. Ето защо французите са си го измислили - белите вина се поднасят със сирена, а червените с риба. От здравословна гледна точка има много логика в тези табиети.

 

Всичко зависи от количеството и честотата на пиене. Според експертите няма проблем да се изпият чаша-две по празниците с подходяща храна или пък по няколко глътки дневно с основното. Стига да се избягва ежедневната консумация на алкохол и големите дози, човек може да се наслади на питието на боговете без да навреди на здравето си. В качеството на виното и честотата на консумация се крие тайната на насладата, здравето и пълноценния живот.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

10 причини да пием червено вино

Червеното вино пази от сърдечно-съдови заболявания, регулира телесното тегло и удължава живота.   виж още »

Бира и вино лекуват сърцето и разкрасяват

Експерти съветват да пийваме по малко биричка и винце всеки ден за здрава сърдечно-съдова система, хубава коса и кожа, устойчиви нерви и активен метаб виж още »

Червеното вино благодат за очите

Съставката ресвератрол в гроздовата ципа ще ви спаси от зрителни проблеми. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта