Регистрация

Видове печене според кулинарията

16 Jun 2020   /   nina123   /   Видяна: 3661
Видове печене според кулинарията

Сготвен по различен начин един и същи продукт може да покаже различни нюанси на вкуса си. Затова изберете между печене на фурна, на тиган, на грил или на скара.

 

Печенето е предпочитана термична обработка за меса, зеленчуци и тестени изделия. Ако бъде избрана правилната техника и температура на готвене, се получава по-полезно ястие, отколкото във вариантите с пържене, където се добавят допълнителни мазнини. Доказано е, че препечените меса и корички на тестени изделия образуват канцерогенни съединения, но ако се сготви правилно храната, може да бъде диетична и същевременно вкусна. Ето и кои са основните видове печене според кулинарията.

 

1. Какво е печене – по определение това е вид готвене, подходящо за почти всякакви хранителни продукти, при което ястието се готви с минимално количество или без наличието на добавена мазнина. Температурата е тази, която трябва да превърне продукта в съвършена храна, а познанието на готвача за суровината и принципите на нейната термична обработка са в основата на добрия краен резултат.

 

2. Печене на фурна. Хубавото при този метод е, че храната в повечето случаи не изисква въртене. Ако се готви месо, преди да се вкара във фурната, може да бъде подложено на запечатване – поставяне на силно сгорещена повърхност за кратко време. Това цели да затвори месните влакна и соковете да останат в мръвката. Ето как се получава сочна и крехка пържола с приятна коричка. След запечатване може да се изпече на фурна. Колкото до тестените печива – всяко от тях изисква определена температура, ниво на височина във фурната и евентуално добавка на вентилатор. Затова четете рецептата много добре.

 

3. Печене на тиган. Тук се използва техниката за въртене. По този начин се правят предимно меса и зеленчуци. При мръвките първо се прилага запечатване на силен огън и след това се преминава през готвене от всяка страна на умерен огън. При зеленчуците се пропуска запечатването.

 

4. Печене на грил – при него идеята е да се постигне равномерно изпичане чрез постоянно (често механично) въртене на храната от всички страни. В почти всеки момент температурата трябва да въздейства с еднаква сила на продукта отвсякъде. Това е най-лесният начин да си гарантирате идеална сготвеност на храната. Този тип термична обработка е трудна за постигане при тестени изделия.

 

5. Печене на директен огън. Ако в миналото това е означавало да се забоде храна на шиш и да се вкара в пламъка, днес под тази техника разбираме почти пряк контакт на месото, зеленчука, плода или хляба с пламъка. Пример за това е любимото барбекю. А минус на този тип готвене е прекалено силната температура при която се случва изпичането. Понякога тя води до образуването на вредни химични съединения в храната. Но пък пушекът създава неповторима апетитност на вкуса и аромата, които хранителната индустрия се опитва да постигне с не по-малко вредния „течен пушек“. Така че ако държите на този вкус – по-добре накладете скарата.

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Полезни съвети за готвене на месо

10 трика, които ще ви помогнат да сготвите перфектното месно ястие. виж още »

Пържените лук, чесън и тиквички са канцерогенни

Някои зеленчуци стават токсични след термична обработка на маслена баня. виж още »

Барбекюто крие риск от рак

При изпичането на месото върху нагорещена плоча в мръвката се образуват канцерогенни съединения. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта