Регистрация

Полезни съвети за готвене на месо

11 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 5670
Полезни съвети за готвене на месо

10 трика, които ще ви помогнат да сготвите перфектното месно ястие.

Близо 60% от солените основни ястия съдържат месо – факт който изисква от всяка домакиня или готвач да е добре запознат с неговото поведение по време на термична обработка, с начините, по които да предразположи мръвката да блесне максимално с вкусовите си качества след сервиране и с какво точно да я поднесе, така че да обере овациите на околните. Днес ние от kulinarno.bg  ще ви споделим 10 трика, с помощта на които да направите перфектното месно ястие.

1. Ще се отървете от неприятната миризма на месото, която е особено силна при агнешкото и овнешкото, както и при козите мръвки, ако преди готвене ги накиснете за половин час в силен чай от лайка. Отмийте с хладка вода или оставете чая върху продукта, ако прецените, че няма да попречи на търсения краен вкус.

2. Ако не искате да сте неприятно изненадани, че печеното месо е останало наполовина след като сте го извадили от фурната, преди да го сложите да се готви, го пуснете за няколко минути в кипяща вода. То ще се свие точно толкова, колкото ще остане размерът му при сервиране.

3. Ако се притеснявате, че печеното месо няма да е достатъчно сочно, в никакъв случай не включвайте вентилатора на фурната. Освен това сложете съд с вода, който да се изпарява по време на готвенето.

4. Ако искате печеното или задушеното месо да не се рони при рязане, охладете го преди да го порцирате. Ястието няма да бъде студено, ако го залеете с горещ сос.

5. Ако искате месото, което ще готвите да придобие по-нетрадиционен, но и много апетитен вкус, преди да го изпечете или задушите, изсипете в него саламура от кисели краставички. Наистина ще ви хареса.

6. Ако се притеснявате, че телешкото няма да стане достатъчно крехко, мариновайте го за 4-6 часа в прясно мляко.

7. Ако сте решили да готвите месо на скара, преди да го метнете върху ребрата, го подсушете с хавлиена кърпа. Така чертите по него ще изглеждат по-апетитни, а мръвката ще запази сочния си червен цвят.

8. Искате да сготвите мазно телешко? Мисията вече не е невъзможна. Ще трябва обаче да шпиковате пържолите със замразена сланина. Ще се учудите колко сочен може да бъде крайният резултат.

9. Ще готвите месо от старо животно и се притеснявате да не е жилаво – 2 часа преди избраната от вас термична обработка го накиснете в смес (50-50) от оцет и олио.

10. Ако искате шишчетата ви да станат незабравимо вкусни, опитайте се да нанижете месото не върху традиционния метал, а да използвате стебло от билки. Най-разпространеният шиш се прави от розмарин. Можете да опитате с мента или чубрица. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо месото трябва да си почива?

Защо месото се запечатва и защо му трябват няколко минути на стайна температура преди и след готвене?   виж още »

Да подготвим храна за барбекю на открито

Предварително овкусяване на пържолите за барбекю, замесване на каймата за кюфтета и кебапчета, мариноване на месо и зеленчуци за скара.   виж още »

Видове печене според кулинарията

Сготвен по различен начин един и същи продукт може да покаже различни нюанси на вкуса си. Затова изберете между печене на фурна, на тиган, на грил или виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта