Регистрация

Бързо миене на чинии и чаши на ръка

10 Sep 2021   /   nina123   /   Видяна: 1511
Бързо миене на чинии и чаши на ръка

Трикове за миене на посуда след пищна вечеря или домашно събиране.

 

Хапването у дома със семейството или приятели е забавно социално начинание, но след насладата от храна и раздумка, в кухнята остават чинии, чаши, вилици, лъжици, ножове, тави, тенджери, тигани… и всичко това чака да бъде измито. Миялната машина е добър помощник в тези трудни моменти, но не всичко може да влезе в почистващата ѝ паст, а и не всеки разполага с този уред. Как да се справите на ръка без да губите много време, гарантирайки си и блестящи резултати, разказват в сайта thekitchn.com.

Миене на чинии с накисване в леген. Звучи странно в домашни условия, но пък е доста практично. Все пак ресторантьорството оцелява по този начин няколко столетия, пък и до днес това се счита за най-добрия трик за измиване на много чинии. Но и в това на пръв поглед елементарно действие има няколко чалъма. На дъното на легена сложете тигани и тави. Върху тях – чиниите и след това сипете от препарата за съдове. После пуснете чешмата и напълнете с топла вода. Отгоре ще се образува пяна. Пуснете вилиците и лъжиците да потънат. Топвайте чашите една по една само в най-горната част на пяната и измивайте с четка на дръжка. Оплаквайте под течаща топла вода и редете с отвора надолу върху цедилката. След това измийте събраните вилици и лъжици, после чиниите и на финала - най-упоритите следи от готвенето и хапването – тави, тенджери и тигани. Така ще са киснали най-дълго време и ще се отмият по-лесно.

Миене на чинии със сухо накисване. Ако мивката ви е прекалено малка или нямате подходящ леген, в който да потопите цялата посуда, можете да направите същата постановка на плота до умивалника. Разпенете препарат на гъбата и обтрийте отгоре и отдолу чиниите, редейки ги една върху друга. Започнете с най-упоритите съдове, и приключете с вилиците, лъжиците, ножовете. Чашите мийте една по една без накисване и обливайте с топла вода преди да поставите на сушилката. После преместете цялата купчина в мивката, отмийте и останалата посуда като взимате най-горния съд от купчинката. Ще забележите, че при накисване мазнините падат много по-лесно и бързо, а по-горните съдове автоматично отмиват по-долните.

Правилно подсушаване на измитите чинии, чаши и готварски принадлежности. Сушенето също си има своята тънкост, като от вас се изисква единствено да подредите предметите така, че да не се цапат и образуват петна взаимно. За целта всичко измито трябва да е поставено в изправено състояние. В противен случай по повърхността се събират капки, които след засъхване се превръщат в петна. Не подреждайте тавите, тенджерите и тиганите най-отгоре, защото често по техните дъна или в страничния кант остават мазнини, които могат да се отделят с някоя капка вода и да изцапат всичко под себе си. След изсъхване можете да минете вилиците и лъжиците с хавлиена кърпа, ако са ви от скъпия комплект за гости. Така ще блеснат идеално. Няколко потърквания са достатъчни. И най-важното – не прибирайте нищо от сушилника преди да е напълно изсъхнало.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Отвори консерва и сготви у дома за броени минути

Бързи домашни бабини гозби с готови консерви от магазина. Храната е сготвена вкъщи за много кратко време като алтернатива на купените готови ястия. & виж още »

Как да почистваме зимните пресни плодове и зеленчуци?

Трикове за намаляване на нитратите и пестицидите в плодовете и зеленчуците, които купуваме извън сезон.   виж още »

Няколко трика за почистване в кухнята

Плочки, плотове и гъби - всичко в кухнята ще блесне с тези полезни и лесни начини за чистене.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта