Регистрация

Бонбоните с мек пълнеж развалят усмивката

10 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 4419
Бонбоните с мек пълнеж развалят усмивката

Дъвчащите бонбони и дражетата с мека сладка плънка разрушават зъбите.

Шоколадите и сладкишите носят щастие и понякога тяхната липса може драстично да понижи настроението особено при представителките на нежния пол и децата. Странно е как еднин бонбон, малък мъфин или бисквитка могат да върнат сиянието на лицето на любимия човек. Но освен вредни за фигурата и нивото на кръвната захар, сладките носители на щастие атакуват и именно усмивката, за която допринасят, като разрушават зъбите, оцветяват ги в непривлекателни кафяви нюанси, причиняват им свръхчувствителност и ги правят чупливи.

Учено отуниверситета в Лондон се заеха да открият и кой от всичките десерти е най-безпощаден към белите и здрави зъби. След множество проучвания екипът установи, че бонбоните влияят доста по-пагубно на усмивката, сравнени с бисквитите, тортите, шоколадите, кремобразните сладкиши и карамелените ядки.

За най-вредни от всички бонбони изследователският екип обяви желираните дъвчащи сладки залъгалки за уста и онези дражета, които отгоре имат твърда кора, а по средата течен или кремообразен пълнеж. Според учените гумените десерти най-лесно полепват в микропукнатините на емайла и междузъбните пространства, но и същевременно трудно се вадят от там, а без помощта на четка за зъби или конец е почти невъзможно. Веднъж настанили се в усмивката, техните съставки, добавени за да съхранят непокътнат желирания им вид при съхранение на различна температура и влажност се оказват особено активни при атаката на здравината на зъба, като набезите им са от всички страни.

Гумените бонбони изискват и голям брой сдъвквания преди да бъдат преглътнати, което допълнително повишава тяхното набиване в междузъбното пространство и пукнатините. И всеки следващ път, когато си ги хапваме, те се наместват в старите дупки, като ги уголемяват и могат да предизвикат освен появата на цветни петна и кариеси, нуждата от премахване или умъртвяване на целия зъб.

Подобен е и проблемът с твърдите дражета с мека плънка. Повърхността на тези бонбони е способна да ощърби върховете на зъбите и дори да оголи пространството около нервите им. Прекалената твърдост на тези сладки изкушения първо атакува безмилостно, а след като си е проправила път навътре в зъба, пуска своите меки сокове, които простират разрушителната си сила във всички дупки и цепнатини, където остават до следващата обстойна устна хигиенизация.

Затова учените предупреждават, колкото и да е неприятно, от сладкото удоволствие да се лишават хора с проблемни зъби, както и деца, чиито млечни зъби наскоро са били заменени от постоянни. Втората категория е особено рискова, поради факта, че зъбките, които трябва да служат за цял живот са все още нездрави, лесно чупливи и евентуална бонбонена атака може да лиши човек от тях завинаги.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Оралната любов и пуканките – бич за зъбите

Ако държите на бялата здрава усмивка, забравете комбинациите от пуканки и бира и червено вино със секс. виж още »

Студеният чай руши кости и зъби

Флуоридът в свежата безалкохолна негазирана лятна напитка надхвърля допустимите норми с до 125%. виж още »

Убийците на блестящата усмивка

Кои напитки потъмняват цвета на зъбите и правят усмивката ни с нюанса на кашкавал. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта