Регистрация

Оралната любов и пуканките – бич за зъбите

02 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 4322
Оралната любов и пуканките – бич за зъбите

Ако държите на бялата здрава усмивка, забравете комбинациите от пуканки и бира и червено вино със секс.

Едва ли е тайна, че кафето, горещите и ледени храни и напитки, чайовете и червеното вино разрушават целостта на зъбите, правят ги чувствителни и чупливи, както и водят до тяхното пожълтяване. Оказа се обаче, че има и храни, за които не сме подозирали, че могат да са такива разрушители на красивата ни усмивка.

В доклада си пред австралийско онлайн здравно издание д-р Щайн Фрайър – бивш президент на Австралийската стоматологична асоциация обяснява, че една от най-вредните за нашите зъби храни са пуканките. Особено лош навик е те да се комбинират с бира, както мнозина са свикнали да правят докато гледат филм, спортна среща на любимия тим или са излезли с приятели на кино. А най-лошо ще направите ако в тази убийствена за здравите зъби комбинация си отворите бирата с уста.

На второ място по вредност д-р Фрайър изненадващо поставя оралната любов или иначе казано твърди, че мъжкият полов член разрушава зъбния емайл и води до чувствителност на венците. Стоматологът обяснява също, че киселинността на половите секрети е силна и действа деградивно на устната кухина. Тези, които обичат да се отдават на орални ласки и то с пиърсинг на езика, трябва да знаят, че рискуват вкусовите си рецептори, застрашени са да развалят речевата си способност, да изгубят част от усещането за аромати, а зъбите им страдат непрестанно от постоянното присъствие на метала. По-честите профилактични прегледи няма да навредят на тези ексцентрични боди арт любители.

На трето място от опасните навици, които вредят на устата и зъбите д-р Щайн Фрайър поставя чопленето на ядки и семки, към което мнозина са пристрастени. Слънчогледът и тиквеното семе разрушават директно зъба и го правят на вълнички заради твърдостта на черупката. На пръв поглед тя е доста по-мека от ореховата или лешниковата, но действието се повтаря многократно, както вода дълбае дупка в камък. Трошенето на черупчести плодове със зъби пък стоматологът определя като тежък грях срещу зъбите.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Храни, които се грижат за устната хигиена

Морковите и белтъка почистват зъбите, ракията ги дезинфекцира, а зеленият чай спира вредните въздействия на въглехидратите.   виж още »

Няколко идеи за домашни пуканки

С масло, люти, карамелени или шоколадови – домашните пуканки стават идеални с няколко лесни трика.   виж още »

Бонбоните с мек пълнеж развалят усмивката

Дъвчащите бонбони и дражетата с мека сладка плънка разрушават зъбите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта