Регистрация

Цяло пиле с масло, крем сирене и гарнитура

Цяло пиле с масло, крем сирене и гарнитура
Лесно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 999

Печено пиле на фурна с картофи, моркови, домати, лук и ароматно масло.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 30 г масло
  • 30 г крем сирене
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. сух розмарин
  • 1 ч.л. сух естрагон (ако имате)
  • кората на 1 лимон
  • 1 пиле (около 1,6-1,8 кг)
  • 1 с.л. олио
  • 1-2 моркова
  • 400-500 г картофи
  • 1 сладка чушка
  • 200 г чери домати
  • 1 глава червен лук
  • сол и пипер на вкус
  • 2 глави чесън (цели глави - не скилидки)
  • 5-6 с.л. зехтин
  • червен пипер

Начин на приготвяне:

1. Разтопете маслото в купичка, добавете крем сиренето и разбъркайте на паста. Прибавете солта и черния пипер, ромарина и естрагона и лимоновата кора. Най-добре използвайте био лимон, защото кората на цитрусите се обработва с препарати и е негодна за консумация. Разбъркайте всички тези продукти на гъста пастичка.

2. С обратната страна на лъжица нежно бръкнете под кожата на гърдите на пилето, за да се отлепи. След това пъхнете част от ароматното масло. С другата част намажете подкожно бутчетата, както и вътрешността на птицата. Вържете двете бутчета едно за друго под гърдите с конец.

3. Нарежете моркова на коси овали, картофите - на хапки (ако са пресни, не белете), лука - на едри полумесеци, чушката на няколко парчета, а на двете глави чесън отрежете само най-горната част на скилидките и мустачките от долната страна като оставите главите цели.

4. Изсипете в намазана с олио тава картофите, лука, чушката, морковите и чери доматите (цели), поръсете със сол и пипер и разбъркайте.

5. Сложете отгоре пилето с гърдите нагоре. Встрани от него боцнете главите чесън с разреза нагоре.

6. Намажете пилето с 2 с.л. зехтин, поръсете със сол, черен и червен пипер и с четка за храна размажете добре.

7. Пъхнете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1:20 часа.

8. На 30-тата, 50-тата и 1:10 минута отворете и намажете отново пилето със зехтин. Така кожата ще стане особено хрупкава и апетитна.

9. След изпичане извадете и оставете да почине 5 минути. После можете да сервирате.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта