Регистрация

Сьомга в масло

Сьомга в масло
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 2951

Пикантна морска риба с картофена салата.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За сьомгата в масло:

  • 1 бр сьомга, за предпочитане половината откъм опашката
  • 4 с.л. фъстъчено олио или зехтин
  • 2 с.л. масло
  • 1 с.л. счукан чесън
  • 2 цели стръка зелен лук (или скалион)
  • сол и пипер
  • резени портокал/лимон
  • нарязано чили

За топлата картофена салата:

  • 1 цял картоф, обелен и нарязан на хапки
  • шепа кориандър, нарязан
  • сол и пипер

Начин на приготвяне:

1. Пригответе всички съставки предварително. Обелете и нарежете картофите, накиснете ги в тенджера с топла вода, добавете сол, покрийте и оставете да престоят. Намачкайте чесъна, нарежете чилито и кориандъра и оставете настрани. Нарежете на ситно зеления лук.

2. Загрейте зехтина в малък тиган (колкото да се побере сьомгата). Овкусете щателно сьомгата със сол и пипер. След като зехтина загрее достатъчно (така че цвърчи, когато пускате сьомгата, тествайте с дървена лъжица, ако около нея се образуват мехурчета, готово е). Сложете сьомгата в тигана, с кожата надолу и я оставете да цвърчи 10 секунди. Намалете температурата на средна към ниска. Добавете маслото и го разбъркайте така, че да отиде навсякъде и да се смеси добре със зехтина. Поливайте непрекъснато сьомгата със зехтин и масло. Правете това около 10-12 минути, в зависимост от дебелината на сьомгата.

3. Започнете да варите картофите едновременно с приготвянето на сьомгата. Сложете тенджерата с картофите на висока температура и оставете да заври. Намалете температурата до средна и оставете да къкри за 10 минути.

4. Когато сьомгата е готова, сложете я в чиния и залейте с 1 с.л. зехтин отгоре. Гарнирайте със зелен лук и нарязано чили. Сервирайте с резени портокал.

5. Отцедете сварените картофи и ги разбъркайте в купа с нарязания кориандър, останалия зелен лук, останалото масло и зехтин и сол и пипер на вкус. Сервирайте с резени портокал или лимон.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта