Регистрация

Солен пай с пилешко и свинско



Солен пай с пилешко и свинско
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 1794

Хляб с мас и плънка от желирано месо.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 13.10.2017

Вълчи пай с много мръвки, удобно полегнали в желиран бульон и щедро ароматизирани на мащерка и градински чай, намиращи се между стени от тесто, замесено със свинска мас - това е рецептата на Лора и Стоян, с която двамата кулинарни ни предлагат да посрещем подобаващо студените уикендни вечери.

Тестото се приготвя като брашното се осолява и се претрива със свинска мас на трохи. После към него се добавят разбити с вода жълтъци, замесва се тежък маслен блат и се прибира увит в хладилника, за да изчака плънката. За нея нарязваме на кубчета пилешко филе, обезкостен пилешки бут без кожа, свинска плешка и бекон. Подправяме със счукани зърна зелен пипер и пресни мащерка и салвия (градински чай). Добавяме още лук, чесън и лимонова кора и след това разбъркваме добре.

От охладеното тесто правим две различни по големина топки. Едната разточваме и покриваме с нея дъното и стените на кръгла тава с висок борд. После изсипваме вътре месото и захлупваме с втората кора. Правим три дупки в нея и я намазваме с разбит жълтък. Печем за 20-тина минути на силна и после за 1 час на слаба фурна. 

След като паят се охлади, наливаме в дупките желиран бульон или кипнат бульон с набъбнал желатин и сол. Така се образува страхотната текстура на солената торта. Трябва да охладим повторно, за да се стегне бульона и чак тогава поднасяме. Лора и Стоян предлагат да го направим в компанията на мариновани гроздови зърна в горчичен сос. Ако искате да видите как се правят, както и да се запознаете с точните пропорции за приготвяне на пая - гледайте видеото:

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта